Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Σημαντικές αποκρατικοποιήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 - Ξεχωρίζουν τα "ενεργειακά"

Από το energypress.gr
Αν και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κερδίσει το χαμένο έδαφος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πολύ σύντομα, έως τις 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται..
να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών (65% Δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ) και έως το τέλος Ιανουαρίου του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο, σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενο τόσο από τη διεθνή όσο και την ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό, αν και ο στόχος είναι στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους να έχει επιτευχθεί το οικονομικό κλείσιμο με τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου στον ιδιώτη επενδυτή, εντούτοις όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι επιφυλακτικοί καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα ο διαγωνισμός παραχώρησης της άδειας του καζίνου.

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες αξιολόγησης των μη δεσμευτικών προσφορών των 10 επενδυτικών σχημάτων για το 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Στόχος είναι, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι δεσμευτικές προσφορές εκείνων που θα περάσουν στην τελική φάση να έχουν υποβληθεί μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο.

Δυσκολίες εμφανίζει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Αν και θεωρητικά οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών τοποθετούνται στον Φεβρουάριο του 2020, εντούτοις όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού υπάρχει πλειάδα εκκρεμοτήτων, συντήρηση αυτοκινητοδρόμου, διόδια κ.λπ.

Αναφορικά με τα λιμάνια, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο που θα δίνει τις εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησής τους, όπως υπο-παραχωρήσεις, παραχωρήσεις ή πώληση μετοχών των οργανισμών και έπειτα να εκκινήσουν οι διαγωνισμοί.

Τέλος, για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει προγραμματιστεί επίσης και ο διαγωνισμός παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, ενώ στις ελληνικές καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ.

(CNN Greece)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου