Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Τα καταλληλότερα εναλλακτικά καύσιμα για τη μείωση των εκπομπών της ναυτιλίας

Από το naftikachronika.gr
Η A.P. Moller – Maersk και ο νηογνώμονας Lloyds Register πραγματοποίησαν μια μελέτη σύμφωνα με την οποία οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα βρίσκονται στην ανακάλυψη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με βάση τις προβλέψεις της παγκόσμιας αγοράς, τα καύσιμα τα οποία βρίσκονται..
στην καλύτερη θέση προκειμένου να αξιοποιηθούν για έρευνα και ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών καυσίμων μηδενικών εκπομπών είναι η αλκοόλη, το βιομεθάνιο και η αμμωνία.

Τα συγκεκριμένα τρία είδη καυσίμου έχουν σχετικά παρόμοιες προβλέψεις κόστους αλλά παρουσιάζουν διαφορετικές προκλήσεις και ευκαιρίες. Οι αλκοόλες (αιθανόλη και μεθανόλη) μπορούν να παραχθούν από διαφορετικές πηγές και μπορούν να αναμειχθούν πλήρως στις δεξαμενές καυσίμου των πλοίων, προσφέροντας ευελιξία στους ανεφοδιασμούς. Ωστόσο, ο ναυτιλιακός κλάδος δεν φαίνεται ακόμα έτοιμος για τη μετάβαση σε λύσεις καυσίμων με βάση τις αλκοόλες.

Το βιομεθάνιο, από την άλλη πλευρά προσφέρει ομαλότερη μετάβαση με βάση τις ήδη διαθέσιμες τεχνολογίες και υποδομές, παρουσιάζει όμως την πρόκληση της «ολίσθησης του μεθανίου», της εκπομπής δηλαδή άκαυστου μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Η αμμωνία μπορεί να παραχθεί από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα συστήματα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο αμμωνία παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό ενεργειακής μετατροπής σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα. Το βασικό πρόβλημα της αμμωνίας όμως είναι ότι είναι εξαιρετικά τοξική και ακόμη και μικρά ατυχήματα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους για το πλήρωμα και το περιβάλλον.

Ο Søren Toft, Chief Operating Officer της Maersk, ανέφερε: «Είναι πολύ νωρίς για να αποκλείσουμε κάποια επιλογή, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα τρία καύσιμα είναι τα σωστά σημεία για να ξεκινήσουμε την έρευνα. Ως εκ τούτου, θα δαπανήσουμε το 80% της προσοχής μας σε αυτή τη μελέτη και το υπόλοιπο 20% για να εξετάσουμε άλλες επιλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου