Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Γ.Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Αισιοδοξία για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων από Repsol-Energean στα Ιωάννινα

Από το worldenergynews.gr
Βάσιμες είναι οι πιθανότητες η παραχώρηση στα Ιωάννινα να αποτελέσει τη δεύτερη περιοχή όπου θα διενεργηθούν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες μέσα στην επόμενη διετία, μετά τον Πατραϊκό Κόλπο, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, στο First Annual Eastern Mediterranean Leadership Summit.
Το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων ερευνάται ..
από την κοινοπραξία της ισπανικής Repsol με την Energean.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, ο δρόμος για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων από το κονσόρτσιουμ θα ανοίξει το 2021, όταν και θα ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων που συγκέντρωσε από τις σεισμικές μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη φάση ερευνών.

Παράταση της πρώτης φάσης ερευνών

Όπως συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων η κοινοπραξία αιτήθηκε πρόσφατα, και η Διαχειριστική Εταιρεία έκανε δεκτή, την παράταση της πρώτης φάσης κατά έναν χρόνο, έως τον Οκτώβριο του 2020.
Παράλληλα, ο κ. Μπασιάς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι από την επεξεργασία θα προκύψουν ελπιδοφόροι «στόχοι» στην παραχώρηση, οι οποίοι να δικαιολογούν την περαιτέρω μελέτη τους.
Μία εξέλιξη που θα σημαίνει πως οι παραχωρησιούχοι θα λάβει την απόφαση να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των μελετών, με τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το μπλοκ των Ιωαννίνων παραχωρήθηκε το 2014 στο κοινοπρακτικό σχήμα Energean (80%) – Petra Petroleum (20%), με την τελευταία να αποχωρεί έπειτα από ένα χρονικό διάστημα.
Το 2017, το 60% της παραχώρησης, όπως και του επίσης χερσαίου μπλοκ στην Αιτωλοακαρνανία που έχει αναλάβει η Energean, εξαγοράστηκε από την ισπανική Repsol.

Το φυσικό αέριο καταλύτης στην ενεργειακή μετάβαση

Στο συνέδριο, ο κ. Μπασιάς ανέφερε επίσης πως η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει προς το φυσικό αέριο και όχι προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, καθώς αυτές δεν μπορούν να καλύψουν παρά ένα μικρό ποσοστό της ζήτησης.
Κάνοντας αναφορά στα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης, οι συμβάσεις παραχώρησης των οποίων κατακυρώθηκαν χθες από τη Βουλή, σημείωσε πως σε αυτά εντοπίζονται αρκετές υποσχόμενες δομές.
Όπως πρόσθεσε, η έρευνα υδρογονανθράκων ξεκίνησε το 2011, με τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη να παίζει καταλυτικό ρόλο, έπειτα από 10 χρόνια απόλυτης σιγής.
Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, επισήμανε πως σημαντικό ατού αποτελεί η γεωγραφική της θέσης, καθώς είμαστε το δυτικότερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και το ανατολικότερο μέρος της Δυτικής.
Επίσης, σημαντικό είναι πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν «παγώσει» τις έρευνες νέων περιοχών.

Πέντε λόγοι προσέλκυσης πετρελαϊκών κολοσσών

Ο ίδιος ξεχώρισε πέντε αιτίες για την προσέλκυση διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών σε ελληνικές παραχωρήσεις, ξεκινώντας από τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την προοδευτική βελτίωση των γεωτρήσεων σε βαθιά και υπερβαθέα ύδατα (άνω των 3.000 μέτρων), καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Την ίδια στιγμή, ρόλο για το διεθνές έπαιξε και η αυξανόμενη εμπορική σημασία του LNG, καθώς η λύση της υγροποίησης του φυσικού αερίου καθιστά εφικτή τη μεταφορά του καυσίμου σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να χρειάζεται γι’ αυτό η κατασκευή αγωγών.
Τέλος, σημαντικό κίνητρο αποτελεί και η προοπτική προμήθειας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου