Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Διεθνής Παρέμβαση του Προέδρου του ΙΕΝΕ, Κωστή Σταμπολή: "Η Κλιματική Αλλαγή δεν Αντιμετωπίζεται με «Ψαλίδι» στη Χρηματοδότηση των Εταιρειών Ορυκτών Καυσίμων" - Επιστολή στους Financial Times

Από το energia.gr
Με μια νέα διεθνή παρέμβασή του, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, επισημαίνει προς τους Financial Times, το πόσο σημαντικό είναι για τη παγκόσμια σταθερότητα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ανά τον πλανήτη, να μην πειθαναγκαστούν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τους διαπρύσιους ιεροκήρυκες της σωτηρίας του Κλίματος, να μειώσουν δραστικά τη χρηματοδότηση..
του τομέα ορυκτών καυσίμων. Η νέα πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ινστιτούτου έχει άμεση συνάφεια και με τα συμφέροντα των εγχώριων πετρελαϊκών εταιρειών, σε μια περίοδο κατά την οποία η έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, παραμένει μετέωρη.  

Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού και η περικοπή της χρηματοδότησης, από περιφερειακά και παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, των εταιρειών ορυκτών καυσίμων- πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα - δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή στην προσπάθειά μας να εκπληρώσουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος. Το να υποχρεώσουμε σε πτώχευση τις εταιρείες του τομέα, όπως φαίνεται να προτείνουν ορισμένες ακραίες φωνές οικολόγων, δεν είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Στην τελευταία επιστολή του προς τους Financial Times, που δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κωστής Σταμπολής προβαίνει σε μια θερμή έκκληση για επιστροφή στη λογική και τη μετριοπάθεια, στο δημόσιο διάλογο που σοβεί, που τείνει να δαιμονοποιεί, αδιακρίτως, όλες τις μορφές ορυκτών καυσίμων, λησμονώντας ότι διαθέτουμε λιγοστές επιλογές στην πορεία μας προς την Ενεργειακή Μετάβαση. Με τη συντριπτική  πλειοψηφία των εταιρειών, η ΕΕ και ο IEA, συμφωνώντας ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το «καύσιμο επιλογής», για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον εγχώριο τομέα, κατά τα επόμενα χρόνια, η έκκληση για αναστολή όλων των χρηματοδοτήσεων στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μοιάζει, τουλάχιστον, ύποπτη.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Σταμπολή όπως δημοσιεύθηκε στο φύλλο των Financial Times, στις 2 Οκτωβρίου:

"Η πτώχευση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Αγαπητέ κύριε,

Στο άρθρο του με τίτλο "Banks must cut the flow of financing for fossil fuels” (September 23), ο Patrick McCully φαίνεται να προτείνει πως θα ήταν εποικοδομητικό να χρεοκοπήσουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τον έλεγχο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, προτείνει να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διακόπτουν αδιακρίτως τη χρηματοδότηση προς τις  εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όμως, οι προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν απλώς παρεμβαίνοντας με ένα τόσο ωμό τρόπο στη λειτουργία της αγοράς. Οι τράπεζες έχουν αναλάβει, πρωτίστως, υποχρεώσεις απέναντι στους μετόχους και τους πελάτες τους και θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους όπως αυτές κρίνουν κατάλληλα για να λειτουργούν σε κερδοφόρα βάση και όχι να συμμορφώνονται κατά το πώς ορίζει ένα ασαφές απόφθεγμα περί περιβαλλοντικής ορθότητας. Οι κεντρικές τράπεζες οι οποίες έχουν την ικανότητα να παρατηρούν τα πράγματα σε μακροπρόθεση βάση και διαθέτουν τους πόρους για να το υποστηρίξουν, ανησυχούν, ορθώς, για τον αντίκτυπο που θα έχει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η προβλεπόμενη άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών και ως εκ τούτου, προσπαθούν να βρουν τρόπους βελτίωσης του περιβαλλοντικού κλίματος και της διαχείρισης ρίσκου στη χρηματοδότηση.

Η μείωση της οικονομικής ενίσχυσης του τομέα των ορυκτών καυσίμων - στον οποίο αναλογεί το 81% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, σήμερα και το 74% έως το 2040, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ - μέσω τραπεζικών δανείων, ή μέσω της έκδοσης ομολόγων, αποτελεί, σαφώς, μια άστοχη επιλογή. Η συνεχιζόμενη πορεία της Ενεργειακής Μετάβασης, προς έναν κόσμο καθαρών καυσίμων, θα επιταχυνθεί μόνο με την υιοθέτηση σχετικών πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο μέσα από την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών, οι δυνάμεις της αγοράς θα αλλάξουν κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Ο εξαναγκασμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να διακόψουν τη χρηματοδότηση του τομέα των ορυκτών καυσίμων, θα επιφέρει μόνο χάος στις αγορές ενέργειας, θα οδηγήσει σε απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και, εν τέλει, δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Κωστής Σταμπολής,

Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ

Αθήνα, Ελλάδα"



Θυμίζουμε πως στο άρθρο του, που προκάλεσε την αντίδραση και την απάντηση του επικεφαλής του ΙΕΝΕ, ο Patrick McCully αναφέρει τη δήλωση του Τζέιμς Γκόρμαν, Διευθύνοντος Συμβούλου της Morgan Stanley, ο οποίος είπε, πως "Εάν δεν έχουμε πλανήτη, δεν πρόκειται να έχουμε ένα πολύ καλό χρηματοπιστωτικό σύστημα", μιλώντας ενώπιον  επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, όταν ρωτήθηκε εάν η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Η άποψη ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνιστά απειλή για τις τράπεζες, όπως και για τις πολικές αρκούδες κερδίζει διαρκώς έδαφος. Μια ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από το Financial Stability Board υποχρεώνει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλες εταιρείες, να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που ορθώνει η αλλαγή του κλίματος. Ξεχωριστά, ένα δίκτυο από 42 κεντρικές τράπεζες και  αρχές εποπτείας τραπεζών συνεργάζονται για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και κλιματικής διαχείρισης κινδύνων στον τομέα των χρηματοδοτήσεων.

Kαι ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Πρόκειται για αξιέπαινες πρωτοβουλίες. Είναι σαφώς σημαντικό οι τράπεζες να κατανοήσουν τις συνέπειες της έκθεσής τους σε στεγαστικά δάνεια, στην παράκτια Φλόριντα, ή στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν, επιτέλους, να λάβουν μέτρα για τη μίωση των εκπομπών ρύπων. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν το δικό τους ρόλο στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα χρειάζεται να μειωθεί, η τραπεζική χρηματοδότηση βοηθά τον τομέα να αναπτυχθεί. Από στοιχεία του Rainforest Action Analysis φάνηκε ότι 33 μεγάλες τράπεζες παρείχαν 654 δισ. δολάρια σε 1.800 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, το περασμένο έτος, ποσό που ισοδυναμεί με το 70% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών του συνόλου της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων για το ίδιο έτος, όπως υπολογίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η δε, συνολική αξία των δανείων, των ομολόγων και των μετοχών που εξέδωσαν αυτές οι τράπεζες, αυξήθηκε κάθε χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, το 2015. Στην κορυφή των χρηματοδοτήσεων βρίσκονται οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες».

To άρθρο καταλήγει ως εξής: «Για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τον προβιομηχανικό μέσον όρο, θα πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν κατά το ήμισυ, την επόμενη δεκαετία, ώστε και να τις μηδενίσουμε έως το 2050. Οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση μειώνοντας δραστικά τη χρηματοδότηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Όσο οι μεγαλύτερες τράπεζες θα συνεχίζουν να διατηρούν την εξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερες ζημιές θα επιφέρουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου