Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Η Νορβηγία αγωνιά για το μέλλον της (;)

Από το naftikachronika.gr
Σημαντικά ερωτήματα για την ενεργειακή ταυτότητα που θα πρέπει να υιοθετήσει η Νορβηγία τις επόμενες δεκαετίες θέτει η Νορβηγίδα δημοσιογράφος Hanne Skartveit στην εφημερίδα Verdens Gang.

Η Skartveit θεωρεί ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο όσο υπάρχει ακόμη ενεργή ζήτηση, ωστόσο την ίδια στιγμή θα πρέπει..
να βρει από τώρα απαραίτητες πηγές εισροής χρήματος για το μέλλον, όταν δεν θα υφίσταται η αγορά πετρελαίου.

Η Νορβηγίδα δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι πολύ εύκολα μπαίνει η ταμπέλα στους υποστηρικτές του πετρελαίου ότι αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή, ενώ αντίστροφα όσοι επιθυμούν την παύση της παραγωγής πετρελαίου συχνά χαρακτηρίζονται ως ονειροπόλοι.

Κοινή πεποίθηση διεθνώς είναι ότι ο πλανήτης βρίσκεται στο μέσο μιας ενεργειακής μετάβασης, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό και τι μπορεί να γίνει ώστε να συμβεί αρκετά γρήγορα.

Δυτικές χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να αποτελούν το αντίπαλον δέος σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία. Το γεγονός ότι πλέον οι ΗΠΑ είναι πετρελαϊκά αυτάρκεις σημαίνει ότι είναι λιγότερο εξαρτώμενες από τη Μέση Ανατολή και επομένως θα μπορούν να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται λιγότερο στο πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου