Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Ανιχνευτικές επαφές στην Αθήνα του αμερικάνικου διϋλιστηρίου Delek για τα ΕΛΠΕ

Από το mononews.gr
Ξεκινάει το φλερτ των μνηστήρων για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, αν θα γίνει πλήρης μετοχοποίηση για το 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο, με την πώληση σπαστά μετοχών, μέσω χρηματιστηρίου και μέσω book building ή αν τελικά θα επανέλθει στο τραπέζι η πώληση μέσω διαγωνισμού, πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο αμερικάνικο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες έχουν βρεθεί..
στην Ελλάδα για επαφές στελέχη της Delek US Holdings, εταιρεία με έδρα το Τενεσί, που διαχειρίζεται τέσσερα διυλιστήρια, αλλά και αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι τα στελέχη της Delek έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο και με ανθρώπους που κινούν τα νήματα σχετικά με την επικείμενη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, κίνηση για την οποία κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι θα γίνει με το βέλτιστο τίμημα για τα συμφέροντα του κράτους. Η μετοχή να θυμίσουμε ότι έχει ανακάμψει στα 8,45 ευρώ, αφού έφτασε να κάνει πράξεις στα όρια των 8 ευρώ στις αρχές του μήνα, έπειτα από το γενικό sell off που επικράτησε στο Χρηματιστήριο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Η Delek διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πριν από δύο χρόνια διπλασίασε το μέγεθός της με την εξαγορά της Alon USA Energy και της Alon USA Partners.

Με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού πρώτου εξαμήνου 2019, διαθέτει στα ταμεία της κοντά στο 1 δισ. δολ. μετρητά.

Καλά ενημερωμένες πηγές ωστόσο, αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ενημέρωση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από την Goldman Sachs, που μαζί με την Εθνική Τράπεζα έχουν αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου, για το ενδιαφέρον και τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, που απουσιάζει στις ΗΠΑ για τις εργασίες του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου