Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Νέα Μέθοδος για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας για Η/Ο από Ελαστικά

Από το energia.gr
Τα ελαστικά μπορούν να αποδειχτούν η νέα πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα φορτίζουν τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προσφέροντας λύση στο πρόβλημα της φόρτισής τους, αλλά και της αυτονομίας τους, που κυμαίνεται, σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό επισημαίνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Sumitomo Rubber σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Kansai, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν..
ότι ανέπτυξαν τεχνολογία που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την περιστροφή ενός ελαστικού, αρκεί μέσα σε αυτό να εγκατασταθεί μία συσκευή παραγωγής ενέργειας που θα μετατρέπει το στατικό ηλεκτρισμό σε καθαρή ενέργεια. Αυτή η νέα συσκευή εκμεταλλεύεται έναν τύπο στατικού ηλεκτρισμού που ονομάζεται «φόρτιση τριβής» και δημιουργείται με την κίνηση του ελαστικού, κάθε φορά που αυτό παραμορφώνεται κατά τη διάρκεια της πρόσφυσής του με την άσφαλτο.

Ήταν τόσο ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της έρευνας ώστε η Sumitomo Rubber και το πανεπιστήμιο Kansai ανέφεραν ότι η τελειοποίησή της θα προσδώσει νέα προοπτική στη διαδικασία φόρτισης των αυτοκινήτων, αλλά και της αυτονομίας τους, που σήμερα δεν ξεπερνά τα 250 πραγματικά χιλιόμετρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν, επίσης, βασικό στοιχείο εκμετάλλευσης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που τα τελευταία χρόνια αναζητούν τρόπους να εξελίξουν την ηλεκτροκίνηση.

Το βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα των ερευνητών θα αποφέρουν νέες πρακτικές, με την αντίστοιχη ανάπτυξη των ελαστικών και των ειδικών συσκευών που υπάρχουν μέσα σε αυτά. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ειδικοί αισθητήρες που θα παρακολουθούν την πίεση των ελαστικών και θα την κρατούν σταθερή, ώστε να υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Το ερευνητικό πρόγραμμα επιλέχθηκε από την Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας, έτσι ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί στη μαζική παραγωγή ειδικών ελαστικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου