Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΕΛΠΕ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ και έπειτα το Γενικό Συμβούλιο με τα εξής θέματα:

. Διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΣΣΕ και τον Εσωτερικό Κανονισμό
. Επιλογή διαπραγματευτικής ομάδας
. Εξουσιοδότηση στο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ για απεργιακές κινητοποιήσεις

Σαν Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ συμμετέχουμε με τις δυνάμεις μας, ως μειοψηφία, σε αυτές τις διαδικασίες.

Πάγια θέση μας είναι..
τα σωματεία των εργαζομένων να λειτουργούν αναλογικά και αντιπροσωπευτικά, να ακούγονται όλες οι απόψεις και να συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις στις διαδικασίες του Σωματείου. Πόσο μάλλον όταν συζητιέται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η Συλλογική Σύμβαση, που έχει να κάνει με το σύνολο της ζωής των εργαζομένων, δηλαδή τους όρους εργασίας, τα μισθολογικά, ζητήματα ασφάλειας στο χώρο εργασίας κ.α.

Την ίδια στιγμή που οι ΣΣΕ βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης τόσο της σημερινής όσο και της
προηγούμενης κυβέρνησης, είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να παλεύουν για την περιφρούρηση των
κεκτημένων τους, να παλεύουν όχι απλά για να έχουν ΣΣΕ αλλά και για την παραπέρα διεύρυνσή της με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Από αυτήν την άποψη είναι σημαντικό ότι οι εργαζόμενοι σε ένα τέτοιο χώρο έχουμε σύμβαση εργασίας και έχουμε ευθύνη αυτήν την κατάκτηση να την προασπίσουμε.

Τα πλαίσια και οι προτάσεις που κατέθεσαν όλες οι παρατάξεις κινούνταν γενικά σε μία λογική που θα μπορούσε να αποτελέσει κοινή βάση για διεκδίκηση, αφού έμπαινε το στοιχείο πρόσθετων διεκδικήσεων, που βεβαίως τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιες αυτές δυνάμεις παρέδωσαν με τις προηγούμενες ΣΣΕ στην εργοδοσία. Φυσικά σήμερα, δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς. Η παράταξή μας είχε εκφράσει στο ΔΣ την πρόθεσή της να βοηθήσει και να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία, παρά τις επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις που είχαμε και συνεχίζουμε να διατηρούμε.

Την παραπάνω άποψη και θέση μας εκφράσαμε δια του εκπροσώπου μας στο ΔΣ και προτείναμε τη
συγκρότηση διαπαραταξιακής ομάδας ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο για την
διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό από όλες τις παρατάξεις.

Το προεδρείο τις επόμενες ημέρες από τη συνεδρίαση του ΔΣ και πριν το Γενικό Συμβούλιο κάλεσε τις υπόλοιπες παρατάξεις για συνδιαμόρφωση της πρότασης για τη Σύμβαση, πλην του Αγωνιστικού Μετώπου. Ο εκπρόσωπός μας δεν καλέστηκε ποτέ. Για ακόμα μια φορά το προεδρείο έδειξε ότι θεωρεί το Σωματείο «τσιφλίκι» του, και αποφασίζει κατά το δοκούν.

Αυτή είναι άλλωστε η τακτική των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ (ή όπως αυτές εμφανίζονται στα ΕΛΠΕ) συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζεται και μέσα από την στήριξή τους στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ορθώς οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν το προηγούμενο διάστημα ως συνδικαλιστική μαφία.

Φυσικά, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Τους ενοχλεί να «μπλέκονται» στα πόδια τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε τέτοιες διαδικασίες για να μην αποκαλύπτουν στους εργαζόμενους το τι γίνεται και με ποιους όρους γίνεται τελικά αυτή η διαπραγμάτευση.

Το καταθέσαμε και στο γενικό συμβούλιο αυτό και απάντηση δεν πήραμε.

Λευκή επιταγή εμείς δεν δίνουμε σε κανέναν, πόσο μάλιστα όταν έχουν δείξει την υποκρισία τους με τις πράξεις τους.

Η θέση μας είναι γνωστή.

Θέλουμε η οποιαδήποτε σύμβαση να καλύπτει το σύνολο των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και για αυτό παλεύουμε καθημερινά, όχι μόνο για την υπογραφή της αλλά και κατά την διάρκεια εφαρμογής της, να τηρείται από την εργοδοσία, η οποία συνεχώς βάζει εμπόδια όχι μόνο στην τήρηση της σύμβασης αλλά και σε οποιονδήποτε έρχεται σε σύγκρουση μαζί της. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε από στελέχη της παράταξης και του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας παρέμβαση διαμαρτυρία στην διοίκηση των ΕΛΠΕ για την συνεχόμενη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης του εκπροσώπου μας στο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ από διευθυντικά στελέχη.

Σαν Αγωνιστικό Μέτωπο είμαστε καθημερινά παρόντες στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης όλων των εργαζομένων κόντρα στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό! Μακριά από την παθητική και συμβιβασμένη στάση των άλλων παρατάξεων και του προεδρείου που ως δούρειος ίππος των κυβερνήσεων εκφυλίζουν τις διαδικασίες του Σωματείου και το δικαίωμα στην απεργία. Η απουσία τους από τις πύλες των εργοστασίων είναι εκκωφαντική και δίνει στήριγμα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση να βάζουν χέρι στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα!

Για τους παραπάνω λόγους, ως Αγωνιστικό Μέτωπο, κρατήσαμε συγκεκριμένη στάση, καταθέτοντας τελικά το δικό μας πλαίσιο προς ψήφιση ενώ είναι προφανές ότι θα μπούμε μπροστά στον αγώνα για την υπογραφή νέας Σύμβασης με καλύτερους όρους για όλους τους εργαζόμενους. Θα σταθούμε μπροστάρηδες στις κινητοποιήσεις τόσο για τη Σύμβαση όσο και για όλα τα ζητήματα που θα έχουμε να αντιπαλέψουμε το επόμενο διάστημα, αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Θα διαχωρίζουμε όμως σταθερά τη θέση μας από αυτούς που δρουν διασπαστικά στο κίνημα, από
αυτούς που κοιτάνε μόνο το «μαγαζάκι» τους και έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του
κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου