Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ώθηση για τα VLCCs, καθώς επανέρχεται η παραγωγή πετρελαίου στη Σ. Αραβία

Από το mononews.gr
Οι ιδιοκτήτες τάνκερ VLCC φαίνεται πως γλίτωσαν τα χειρότερα από τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, καθώς η παραγωγή ανακάμπτει ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν.

Το βασίλειο ήδη παράγει πάνω από 8 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, έχοντας επανέλθει..
σε μεγάλο βαθμό από τις επιθέσεις που έπληξαν δύο σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες πλοίων VLCC ήταν αντιμέτωποι με απώλεια ζήτησης της τάξεως των 2,5 VLCCs ημερησίως, καθώς από η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, ήδη η παραγωγή έχει επανέλθει και υστερεί πλέον κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με τα προ των επιθέσεων επίπεδα, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει ανακτήσει ή υποκαταστήσει πάνω από το 75% της χαμένης δυναμικότητας. Για τον σκοπό αυτό, η χώρα ενεργοποίησε πλεονάζουσες πλωτές αντλίες πετρελαίου, παράλληλα με τις επιδιορθώσεις των ζημιών στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, Σαουδάραβες αξιωματούχοι φέρονται να ενημέρωσαν τους αναλυτές ότι η παραγωγή μπορεί σύντομα να φτάσει τα 11,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αν και οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορούσε μία τέτοια ποσότητα να επεξεργαστεί σε βιώσιμα εξαγωγικά επίπεδα

Σύμφωνα με το TradeWinds, μεταξύ των κερδισμένων από τις επιπτώσεις των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία ήταν τα τάνκερ aframax. «Μετά τις επιθέσεις, οι αγοραστές έσπευσαν να εξασφαλίσουν φορτία, κυρίως από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, την Καραϊβική και τις ΗΠΑ», σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική Affinity.

Οι τιμές τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στον Αμερικανικό Κόλπο έχουν αυξηθεί απότομα, με τη διαδρομή TD8 στα 115,6 WS και την TD9 στα 149 WS, με άνοδο έως και 30 μονάδων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου