Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Αποχωρούν τα τουρκικά γεωτρύπανα από την Ανατολική Μεσόγειο - Φήμες για τριπλό εμπάργκο

Από το worldenergynews.gr
Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται πλέον οι εργασίες των τουρκικών γεωτρυπάνων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα αναγκάζεται να τα αποσύρει, ενώ τις φήμες αυτές «φούντωσε»..
και η αποχώρηση του Γιαβούζ από την Καρπασία, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το Γιαβούζ είχε προσεγγίσει τη θαλάσσια περιοχή στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου στις 8 Ιουλίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρητικές εργασίας, όπως υποστήριζαν καθημερινώς Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το διάστημα που παρέμεινε στην περιοχή το γεωτρύπανο δεν φαίνεται να πραγματοποίησε εργασίες.

Πληροφορίες που υπήρχαν το ήθελαν να αντιμετωπίζει προβλήματα κάτι που διαψευδόταν από την Άγκυρα.

Τελικά το γεωτρύπανο μετακινήθηκε από την περιοχή και παραμένει άγνωστο αν θα επιστρέψει.

Ερωτήματα όμως προκαλούν και πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει και το Fatih.

Οι πληροφορίες για άτυπο εμπάργκο

Σύμφωνα με πληροφορίες της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας, Cumhuriyet, οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα με άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και Γαλλία, σχετικά με την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού για τουρκικά γεωτρύπανα.

Το κόστος κάθε τουρκικού γεωτρύπανου ανέρχεται στα 300.000 δολάρια ημερησίως, λόγω των υλικών που απαιτούνται για τη διενέργεια των γεωτρήσεων καθώς και το μονοπώλιο των προμηθευτών-εταιρειών, με έδρα τις ΗΠΑ και συνεργάτες στη Βρετανία και στη Γαλλία.

Το τριπλό εμπάργκο όμως προς την Τουρκία σε υλικά φέρεται να μετράει περίπου δύο μήνες, με τις εταιρείες να ακυρώνουν τις συμφωνίες όσον αφορά τις έρευνες γύρω από την Κύπρο.

Η «απάντηση» της Άγκυρας

Στα σενάρια αυτά «απάντησε» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, ο οποίος υποστήριξε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Yavuz ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του στην Καρπασία νοτιοανατολικά της Κύπρου, ενώ το Fatih συνεχίζει τις δραστηριότητες του στα δυτικά της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου