Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Εργολαβικοί Εργαζόμενοι, Χαλυβουργική, ΛΑΡΚΟ - Τρεις Ανοιχτές Εκκρεμότητες

Από το energia.gr
Την ώρα που είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των εργολαβικών εργαζομένων στο χώρο της ενέργειας, με αφορμή τη νέα νομοθετική ρύθμιση που καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σε σχέση με το μέλλον της Χαλυβουργικής και της ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα, το ζήτημα των εργολαβιών το είχαμε επισημάνει τους προηγούμενους μήνες στο energia.gr καθώς οι εργαζόμενο..
ι στο χώρο της ενέργειας με αυτή τη σχέση εργασίας βρισκόντουσαν σε κινητοποιήσεις με σκοπό την οριστική απορρόφησή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου στους χώρους εργασίας που απασχολούνται. Εταιρείες όπως ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ αποτελούν τα κατεξοχήν παραδείγματα, όπου παρατηρούνται τα φαινόμενα ελαστικών μορφών εργασίας και ενώ όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό είναι αρκετών ετών και είναι ενδεικτικό στο ΔΕΣΦΑ ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι καλύπτουν το 62% του συνόλου του προσωπικού. Τον περασμένο Μάιο η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ), κα Μαρία Κοτρώνη έκανε λόγο στο energia.gr για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη διατήρηση του καθεστώτος των εργολαβικών εργαζομένων. 

Κατηγορούσε την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των 350 εργαζόμενων που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ΔΕΣΦΑ. Τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ άφησε ανοιχτή την εκκρεμότητα σε σχέση με το μέλλον των εργαζομένων, ενώ η σημερινή κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο δημιουργεί ένα νέο τοπίο. «Η κατάργηση της διάταξης για την αιτιολογημένη απόλυση και του νόμου για τη συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος το έργο γκρεμίζει ακόμα και τα ελάχιστα καταφύγια προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε αυθαίρετες πρακτικές» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα πέντε σωματεία εργολαβικών εργαζομένων, στο χώρο των τραπεζών και της ενέργειας.

Παράλληλα, την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΗ και την αναγκαία μείωση των ζημιών της, άγνωστο παραμένει εάν θα καταφέρει να εισπράξει τις οφειλές της από τη ΛΑΡΚΟ και τη Χαλυβουργική. Από τη μία πλευρά η ΛΑΡΚΟ όπου παρά την διακανονισμό της επιχείρησης ηλεκτρισμού με την εταιρεία για την αποπληρωμή του χρέους  των 300 εκατ. ευρώ εκκρεμεί το ζήτημα της βιωσιμότητας της. Το δυσμενές σκηνικό συνθέτει η απαίτηση της Κομισιόν να επιστραφούν οι κρατικές ενισχύσεις που έλαβε η εταιρεία την περίοδο 2008-2011. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας, αφού υπενθύμισε ότι τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ υπογράμμισε πως σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα αναζητηθεί η προσφορότερη λύση για την εταιρεία και τους εργαζόμενους. Εξίσου μεγάλα τα προβλήματα στην επιχείρηση της Χαλυβουργικής, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι ενώ παραμένει το αδιέξοδο σε σχέση με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ιδιοκτητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου