Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Βγαίνουν στην αγορά τα ΕΛΠΕ με έκδοση ομολόγου - Παράγοντας αβεβαιότητας οι εξελίξεις στο Περσικό, πιθανή μετάθεση της διαδικασίας προς τα πίσω

Από το energypress.gr
Στην αγορά επιδιώκουν να βγουν το προσεχές διάστημα τα ΕΛΠΕ, με έκδοση ομολόγου που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κυμαίνεται τουλάχιστον στα 300 εκατ ευρώ, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενο δανεισμό, και με στόχο επιτόκιο κάτω του 2%. Τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται ακριβώς για το σκοπό αυτό, συναντήσεις με τράπεζες και πιθανούς επενδυτές, δηλαδή funds που θα επιλέξουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στο ομόλογο. 

Παράγοντας αβεβαιότητας ωστόσο αποτελεί..
η ένταση στον Περσικό. Το αντικείμενο της διύλησης επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις, επομένως μια τυχόν δυναμική απάντηση των ΗΠΑ στο Ιράν και αναζοπύρωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την έκδοση.

Σενάρια σαν αυτά, υπό την έννοια ότι μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά για μερίδα σοβαρών επενδυτών, προκαλούν δεύτερες σκέψεις στα ΕΛΠΕ και πιθανώς να μεταθέσουν την επικείμενη έκδοση προς τα πίσω.

Σύμφωνα πάντως με την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, που έγινε στις 29 Αυγούστου, ο καθαρός δανεισμός των ΕΛΠΕ ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ, όντας μειωμένος κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, μετά το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ο όμιλος προέβη σε αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου 325 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2014 με επιτόκιο 5,25%, αξιοποιώντας τα ταμειακά του διαθέσιμα.

Στην ίδια μάλιστα ανακοίνωση, ο όμιλος προανήγγειλε την έξοδο στις αγορές. "Στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού του σχεδιασμού για αριστοποίηση της κεφαλαιακής του δομής και δεδομένης της βελτίωσης των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και της απόδοσης των υφιστάμενων ομολογιών του, εξετάζει το ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης εντός του 2019, αναλόγως συνθηκών αγοράς", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος επομένως της νέας έκδοσης, είναι να μειώσει περαιτέρω τα χρηματοοικονομικά του κόστη. Σημειωτέον ότι το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε το 2017 ο όμιλος, με κουπόνι 4,875%, έχει απόδοση κοντά στο 1,1% στη δευτερογενή αγορά.

Τρέχει η προετοιμασία για το book building

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, τρέχει και η προετοιμασία της πώλησης ποσοστού των ΕΛΠΕ μέσω του χρηματιστηρίου μέσω του ανοίγματος βιβλίου προσφορών (book building). Οι πληροφορίες θέλουν την διαδικασία να ολοκληρώνεται το αργότερο μέσα στο Νοέμβριο.

Το δίδυμο των συμβούλων, Εθνική- Goldman Sachs, έχει ήδη ξεκινήσει το σχετικό market test για τον εντοπισμό ενδιαφερομένων επενδυτών. Οσο για το ποσοστό που θα πουληθεί, αυτό θα κριθεί από την ζήτηση που θα εμφανισθεί όταν θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, το Δημόσιο δεν φαίνεται διατεθειμένο -προς το παρόν τουλάχιστον- να απεμπολήσει και το 35% της συμμετοχής του στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία θα είναι γρήγορη, καθώς η διάθεση ποσοστού μέσω χρηματιστηρίου προσφέρεται για παιχνίδια με την μετοχή, και υποτιμητική κερδοσκοπία. Την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν παρέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα ΕΛΠΕ διέψευσαν με ανακοίνωση, σενάρια που εμφάνιζαν να έχει ήδη ληφθεί απόφαση για το ακριβές ποσοστό από το 35% της συμμετοχής του Δημοσίου το οποίο και θα διατεθεί, την ακριβή τιμή, ακόμη και την έκπτωση (discount).

Σημειωτέον ότι η Εθνική και η Goldman Sachs είναι οι ίδιοι σύμβουλοι που συμμετείχαν και στο πρώτο άγονο εγχείρημα του περασμένου Απριλίου, εκείνου της από κοινού πώλησης μεριδίων, τόσο του Δημοσίου, όσο και της Paneuropean (όμιλος Λάτση), αθροιστικού ύψους 50,1%, το οποίο και είχε στεφθεί από αποτυχία.

Χθες η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονταν στα 8,6 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να διαμορφώνεται στα 2,62 δισ ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου