Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να παίρνουν το χρήμα της Wall Street

Από το capital.gr/forbes
Καθώς η τιμή του πετρελαίου τύπου WTI, παραμένει στο χαμηλό εύρος των 50 δολαρίων, οι επενδυτές σε αμερικανικές επιχειρήσεις σχιστόλιθου πρέπει να εξετάσουν εάν θέλουν να παραμείνουν σε αυτό το παιχνίδι. Στις τρέχουσες τιμές, πολλές επιχειρήσεις παραγωγής πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι επικερδείς ή απλώς τα βγάζουν πέρα. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας προειδοποιούν..
εδώ και λίγο καιρό ότι αυτές οι χαμηλές τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας στη Wall Street.

Ωστόσο, είδαμε αυτή την εβδομάδα ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι ενθουσιασμένοι από την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου αν -και αυτό είναι τεράστιο αν- η παραγωγή γίνεται από μεγάλες, ισχυρές επιχειρήσεις με ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία και την ικανότητα να αντέχουν σε προσωρινή πτώση των τιμών. Αυτή την εβδομάδα, η Occidental ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ομόλογο-μαμούθ αξίας 13 δισ. δολαρίων με την προσφορά να φτάνει τα 75 δισ. δολάρια. Το χρέος είναι για να βοηθήσει στην εξαγορά της Anadarko από την Occidental.

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες σιγά σιγά καταλαμβάνουν την αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου, ακόμη και με την Exxon να αυξάνει τα περιουσιακά της στοιχεία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα πρώτα χρόνια της πρόσφατης επανάστασης του σχιστόλιθου, όταν μη συγχωνευμένες εταιρείες και τυχοδιώκτες συνέρρεαν στις πετρελαιοπηγές του Τέξας, της Βόρειας Ντακότα και της Πενσυλβάνια. Οι μεγάλοι παίκτες έχουν πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων και η ικανότητά τους να αντλούν κεφάλαια εάν και όποτε χρειαστεί.

Είναι ακόμη πιθανό -ίσως και κάτι παραπάνω- πως οι μεγάλοι παίκτες θα επιβραδύνουν τα νέα πηγάδια ή θα βάλουν στον πάγο εγκαταστάσεις, εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να μειώνονται. Αλλά οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να αντέξουν μια πτώση παραγωγής και να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμα. Έτσι, μια επένδυση στις big oil είναι πολύ πιο ασφαλής από μια επένδυση σε μία νέα επιχείρηση που χρειάζεται άμεσο κέρδος για να συνεχίσει. Η έκδοση ομολόγου της Occidental είναι απλώς ένα ακόμη σημάδι ότι η βιομηχανία σχιστόλιθου στις ΗΠΑ ωριμάζει.

Της Ellen R. Wald

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου