Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Oil majors: Νικητές και χαμένοι

Από το naftikachronika.gr
Εν μέσω έντονων προκλήσεων για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, οι oil majors δημοσιοποιούν τα εταιρικά τους αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Total

Πρώτη απ’ όλους η Total ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου τον οικονομικό της απολογισμό για το β’ τρίμηνο αλλά και συνολικά για το α’ εξάμηνο του 2019. Ειδικότερα, ο γαλλικός..
κολοσσός κατέγραψε τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη ύψους $2,9 δις, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2018. Συνολικά για το α΄εξάμηνο του 2019 τα προσαρμοσμένα κέρδη της Total ανήλθαν στα $5,6 δις. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αγορές παρέμειναν αρκετά ευμετάβλητες κατά το β΄ τρίμηνο με το brent να κινείται στα $69/βαρέλι ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 36% στην Ευρώπη και κατά 26% στην Ασία. Στα highlights του β΄τριμήνου είναι η συμφωνία με τη Occidental για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Anadarko στην Αφρική έναντι $8,8 δις, η έναρξη της παραγωγής πετρελαίου στο Kaombo Sul της Ανγκόλα, η έναρξη της παραγωγής στο Cameron LNG των ΗΠΑ αλλά και η εξαγορά του χαρτοφυλακίου LNG της Toshiba.

ExxonMobil

Από την άλλη, η ExxonMobil σημείωσε κέρδη 73 cents/μετοχή και έσοδα $69,091 δις το β’ τρίμηνο ξεπερνώντας τις προσδοκίες μεγάλης μερίδας αναλυτών. Σε ανακοίνωση του ο Darren Woods, CEO της ExxonMobil σημείωσε ότι η εταιρεία του συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα προόδου επιτυγχάνοντας τα μακρο-μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά πλάνα της. Να σημειωθεί ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα συνδυαστικά η παραγωγή προϊόντων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαιοειδών του αμερικανικού κολοσσού ανήλθε στα 2,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Chevron

Σε ό,τι αφορά την Chevron, κατά το β΄τρίμηνο και α’ εξάμηνο του έτους κατέγραψε κέρδη $4,3 δις και $6,95 δις αντίστοιχα. Ο Michael Wirth, πρόεδρος και CEO της εταιρείας σημείωσε ότι τόσο τα κέρδη όσο και οι ταμειακές ροές της Chevron επωφελήθηκαν από τα επίπεδα ρεκόρ τριμηνιαίας παραγωγής που ουσιαστικά αντιστάθμισαν τις όποιες απώλειες στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στα σημαντικά, η ανακοίνωση της θυγατρικής της, Chevron Phillips Chemical Company, για την ανάπτυξη πετροχημικών projects στο U.S. Gulf Coast και στο Κατάρ, τα οποία θα ξεκινήσουν την παραγωγή τους το 2024 και 2025, αντίστοιχα.

ΒP

Σε σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι επίπεδα κινήθηκαν τα κέρδη της BP το β΄τρίμηνο και συγκεκριμένα στα $2,8 δις. Αναφορικά με την παραγωγή της, αυτή κινήθηκε στα 3,8 εκατ. βαρέλια ισοδύναµου πετρελαίου/μέρα, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%. Ωστόσο ο βρετανικός κολοσσός αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η παραγωγή του θα κινηθεί χαμηλότερα το γ΄ τρίμηνο του 2019 κυρίως λόγω της επίδρασης του τυφώνα Mπάρι που διέκοψε προσωρινά την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου