Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Οι πέντε πιο σημαντικές αγορές να παρακολουθεί κανείς για την αγορά πετρελαίου

Από το capital.gr/forbes
Οι πέντε πιο σημαντικές αγορές να παρακολουθεί κανείς για την αγορά πετρελαίου:

5. Ινδία -Αυτή τη στιγμή η Ινδία εισάγει μόλις μεταξύ 4,5 και 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για να γίνει η μεγαλύτερη "αρένα" για τους παραγωγούς.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος..
καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Στο παρελθόν, η μεγαλύτερη αρένα για να ανταγωνιστούν οι παραγωγοί πετρελαίου ήταν η Κίνα, αλλά με 1,37 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η Ινδία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την αγορά όπως το έκανε η Κίνα.

4. Σαουδική Αραβία - Η χώρα του Αραβικού Κόλπου κατέχει την πιο κερδοφόρα (πετρελαϊκή) εταιρεία στον κόσμο, φιλοξενεί τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως και έχει τη μεγαλύτερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της ανατολικής Ασίας, συχνά μέσω συνεργασιών διύλισης μεταξύ της Aramco και τοπικών επιχειρήσεων. Η Aramco επεκτείνει επίσης τις εξαγωγές της στην Ινδία για να αντισταθμίσει το χαμένο ιρανικό πετρέλαιο. Η Aramco είναι επίσης κάτοχος του μεγαλύτερου διυλιστηρίου στις ΗΠΑ και έχει στόχο να επεκτείνει τις downstream δραστηριότητές της στις ΗΠΑ

3. Ρωσία- Η Ρωσία μπορεί να παράγει πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή το ένα δέκατο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων του ΟΠΕΚ από ό,τι η Σαουδική Αραβία. Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά ως ζωτικό κομμάτι της Διακήρυξης Συνεργασίας των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, ο Οργανισμός αναμένει τώρα την έγκριση της Ρωσίας προτού λάβει αποφάσεις για την παραγωγή.

2. Κίνα - Η χώρα αυτή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο με περίπου 10,64 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό μόνο την καθιστά καταλύτη για το πού πηγαίνει η αγορά πετρελαίου. Είναι συχνά ο μεγαλύτερος πελάτης της Saudi Aramco σε μηνιαία βάση. Η Κίνα είναι ένας τόσο σημαντικός καταναλωτής πετρελαίου που οποιαδήποτε ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται ή πιθανόν να επιβραδυνθεί στο μέλλον, οδηγεί σε πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ο μεγαλύτερος παράγοντας στις αγορές πετρελαίου σήμερα είναι η πρόοδος - ή η έλλειψη - στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αντιπροσωπεύοντας το 50% αυτής της διαπραγμάτευσης, οι ενέργειες της Κίνας έχουν τεράστιο άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

1. ΗΠΑ – Η ισχυρή παραγωγή στις ΗΠΑ υπήρξε ο βασικός καταλύτης πίσω από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, ήδη από το 2014. Οι ΗΠΑ παράγουν αυτή τη στιγμή πετρέλαιο σε επίπεδα-ρεκόρ. (12,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σύμφωνα με την EIA). Σε αυτό πρωτοστατεί η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, αλλά πόσο καιρό μπορεί ο σχιστόλιθος να διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς παραγωγής; Πολλές εταιρείες fracking παραμένουν μη κερδοφόρες. Θα κάνουν πίσω οι χρηματοδότες τους εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν χαμηλές και δεν δουν κέρδη ή η πρόσφατη ενοποίηση της βιομηχανίας του σχιστόλιθου είναι δείγμα ότι οι μεγάλοι παίκτες εξακολουθούν να αντλούν; Επίσης, αυτό που οδήγησε τις τιμές χαμηλότερα το τελευταίο έτος είναι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις-θρίλερ ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν δείξει επίσης την ικανότητά τους να επηρεάζουν την πετρελαϊκή βιομηχανία άλλων χωρών, καθώς εκμηδένισαν σχεδόν τις ιρανικές εξαγωγές τους τελευταίους μήνες. Και εντέλει ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινήσει την αγορά πετρελαίου αρκετά δραστικά στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μόνο με μια δήλωση ή ένα tweet.


Της Ellen R. Wald

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου