Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Κ. Χατζηδάκης: Σε Εύλογο Χρονικό Διάστημα οι Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ

Από το energia.gr
Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει η κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για όλες τις εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα, αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις των δύο εμβληματικών εταιρειών, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το μοντέλο με το οποίο σκοπεύει να προχωρήσει.

«Οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ είναι μεγάλης ..
σημασίας και προφανώς είναι θέματα που τα επεξεργαζόμαστε, ώστε να τα προχωρήσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο υπουργός. Όπως ανέφερε, το επιτελείο του βρίσκεται σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ και για τις δύο ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες, «πέραν του ότι είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι κομβικής σημασίας για να στείλουμε το μήνυμα ότι το κράτος δεν παριστάνει τον επιχειρηματία στην αγορά της ενέργειας». Οι εκτιμήσεις του κ. Χατζηδάκη είναι ότι, τόσο η περίπτωση των ΕΛΠΕ όσο και εκείνη της ΔΕΠΑ θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγορών. «Πράγμα που θα στείλει συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις», υπογράμμισε.

Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, ήδη ορίστηκε νέο ΔΣ, με επικεφαλής τους τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου ως πρόεδρο και τον κ. Ανδρέα Σιάμιση ως διευθύνοντα σύμβουλο, οι οποίοι θα κληθούν να τρέξουν τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου. Εντούτοις, στην περίπτωση της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, υπάρχει και ο …παράγοντας «Paneuropean», η εταιρεία συμφερόντων Σπύρου Λάτση, με ποσοστό μετοχών (45,5%), μεγαλύτερο από εκείνο του Ελληνικού Δημόσιου (35,5%).

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Λάτση με τον πρωθυπουργό, εκτός από το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε και το θέμα της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, ωστόσο, οι δύο πλευρές ακόμη δεν έχουν καταλήξει, υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η ιδιωτικοποίηση, με δεδομένη και την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού. Ένας από τους όρους που μένει να διασαφηνιστεί αφορά στον τομέα των υδρογονανθράκων. Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, το οποίο έχει περάσει σε εταιρεία holding που είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με το Δημόσιο να διατηρεί σε αυτήν το 51%.

Πέρα από τα ΕΛΠΕ, κινητικότητα παρατηρείται και όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Παρότι η ονοματολογία όσον αφορά τη διαδοχή στη διοίκηση του ομίλου είναι πλούσια –εξίσου πλούσια με εκείνη της ΔΕΗ – ακόμη δεν έχει νακοινωθεί η αλλαγή φρουράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τα τέλη Αυγούστου, οι διαδικασίες αλλαγής διοίκησης θα έχουν ολοκληρωθεί και στη ΔΕΠΑ. Σχετικά με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε το σπλιτ της εταιρείας στα δύο – ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ εμπορίας – με το σκεπτικό να διατηρήσει το δημόσιο τον έλεγχο της πρώτης και να πουληθεί η δεύτερη, όπως διαφαίνεται απορρίπτεται από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, έχει επανέλθει η ιδέα της δημιουργίας εταιρείας holding, η οποία θα έχει τρεις θυγατρικές: μία με τα δίκτυα (ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ), μία δεύτερη με τις διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ (αγωγοί IGB, Ποσειδών και East Med) και η τρίτη με την εμπορία. Το σχέδιο που είχε προταθεί παλαιότερα ήταν πώληση πλειοψηφικού πακέτου της εμπορίας, μειοψηφικού πακέτο στα δίκτυα και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Holding. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά την αλλαγή Διοίκησης στην εταιρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου