Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Στις 10 χώρες με τα ακριβότερα καύσιμα παγκοσμίως η Ελλάδα

Από το insider.gr
Στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης και υγραερίου βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης καταλαμβάνει τη 14η θέση παγκοσμίως.

Κάθε καλοκαίρι τα ίδια! Μόλις αρχίζουν οι πρώτες μαζικές καλοκαιρινές εξορμήσεις, ανεβαίνουν αυτόματα και οι τιμές στα πρατήρια..
καυσίμων της χώρας μας, είτε μιλάμε για αμόλυβδη βενζίνη, είτε για πετρέλαιο κίνησης, είτε για υγραέριο LPG. Δεν πρόκειται μάλιστα για κάποια υποκειμενική διαπίστωση, αλλά αυτό επιβεβαιώνουν και οι πιο πρόσφατοι πίνακες του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Καυσίμων με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ιστότοπο GlobalPetrolPrices.com, η Ελλάδα είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα στον κόσμο, όσον αφορά στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και του υγραερίου κίνησης, ενώ και στοdiesel καταλαμβάνει την 14η θέση του σχετικού πίνακα ανάμεσα σε περισσότερα από 160 διαφορετικά κράτη!

Όγδοη ακριβότερη τιμή στη βενζίνη

Το ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης κοστίζει κατά μέσο όρο παγκοσμίως 0,99 ευρώ, ενώ οι φτηνότερες χώρες είναι η Κούβα με 8 λεπτά ανά λίτρο, το Σουδάν με 12 λεπτά, το Ιράν με 25 λεπτά και το Κουβέιτ και η Αλγερία με 31 λεπτά το λίτρο.

Η χώρα μας είναι όγδοη στη σχετική λίστα με μέσο όρο τιμής λίτρου 1,61 ευρώ, ενώ η ακριβότερη τριάδα απαρτίζεται από το Χονγκ Κονγκ με 1,96 ευρώ, τη Νορβηγία με 1,73 ευρώ και το Μονακό με τα νησιά Μπαρμπάδος, που ισοβαθμούν με μέση τιμή βενζίνης τα 1,72 λεπτά το λίτρο. Να σημειώσουμε, ότι η Κύπρος κοστολογεί πολύ φτηνότερα τη βενζίνη, η οποία πωλείται στη Μεγαλόνησο μόλις 1,19 ευρώ το λίτρο.

14η θέση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης

Στο πετρέλαιο είναι τα πράγματα ελαφρώς καλύτερα για την Ελλάδα, καθώς καταλαμβάνει τη 14η θέση παγκοσμίως με μέση τιμή ανά λίτρο 1,39 ευρώ, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κυμαίνεται στα 90 λεπτά ανά λίτρο. Και εδώ έχουμε βεβαίως χώρες, στις οποίες κοστίζει το diesel κίνησης πολύ φτηνότερα από το νερό. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Ιράν (6 λεπτά το λίτρο), την Κούβα (7 λεπτά), το Σουδάν (8 λεπτά), τη Σαουδική Αραβία (11 λεπτά) και την Αλγερία (17 λεπτά).

Το ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης το φουλάρουν οι κάτοικοι του κοσμοπολίτικου Μονακό με 1,64 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ με 1,62 ευρώ, η Νορβηγία με 1,60 ευρώ και η Ισλανδία με 1,59 ευρώ.

8η  θέση στις τιμές υγραερίου

Στο υγραέριο κίνησης (LPG) κατέχει η Ελλάδα την όγδοη θέση μεταξύ των χωρών με τις ακριβότερες τιμές, όπως συμβαίνει δηλαδή και με την αμόλυβδη βενζίνη. Εδώ έχουμε μέση τιμή παγκοσμίως ανά λίτρο τα 0,56 ευρώ και η χώρα μας πωλεί το LPG στα 0,78 ευρώ. Οι τρεις ακριβότερες τιμές για το υγραέριο συναντούνται στη Σουηδία με 0,99 ευρώ το λίτρο και στην Ουρουγουάη και στην Ελβετία με 0,94 και 0,88 ευρώ αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις της σχετική κατάταξης βρίσκονται χώρες, όπως το Καζακστάν, όπου το λίτρο LPG πωλείται μόλις 18 λεπτά του ευρώ, το Αζερμπαϊτζάν με 0,23 ευρώ και η Αγκόλα με 0,26 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου