Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

EIA: Νέα απροσδόκητη άνοδος στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ - Πτώση πάνω από 4% για το αργό

Από το worldenergynews.gr
Tα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια ακόμη μη αναμενόμενη άνοδο, με αποτέλεσμα οι τιμές πετρελαίου να μειωθούν κατά 4%, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν περισσότερο από τα προβλεπόμενα.

Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 6,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 31 Μαΐου, σε σύγκριση με τις προσδοκίες..
των αναλυτών για μείωση 849.000 βαρελιών, κυρίως λόγω της αύξησης στις εισαγωγές,  του ρεκόρ στην παραγωγή και  των υποτονικών ρυθμών διύλισης για το καλοκαίρι.

Τα αποθέματα αυξήθηκαν τρεις από τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενόψει των προσδοκιών για μειώσεις, ακόμα και όταν η κυβέρνηση απελευθέρωσε τις προμήθειες από το στρατηγικό αποθεματικό πετρελαίου τον Μάιο.

Ωστόσο, χωρίς την έκδοση SPR την περασμένη εβδομάδα, τα συνολικά εμπορικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν στα 483,3 εκατομμύρια βαρέλια, τα υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2017 και περίπου 6% πάνω από τον πενταετή μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η παραγωγή ακατέργαστων προϊόντων πρόσθεσε άλλα 100.000 bpd σε νέα υψηλό στα 12,4 εκατομμύρια βαρέλια ανά βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού στο Cushing, της Οκλαχόμα, κόμβος παράδοσης αργού πετρελαίου  στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια στα 50,8 εκατομμύρια βαρέλια, τα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το αργό στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 3,7% ή 1,96 δολάρια στα 51,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent μειώθηκε κατά 1,50 δολάρια ή 2,4% στα 60,46 δολάρια το βαρέλι στις 11:04 π.μ.

Περί τις 19:25 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού υποχωρούσε 4,32% στα 51,17 δολάρια το βαρέλι και το brent σημείωνε πτώση 3,08% στα 60,06 δολάρια το βαρέλι.

Πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου επίσης δημιούργησαν και τα εβδομαδιαία στοιχεία που περιλάμβαναν αξιοσημείωτη άνοδο στα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων σε μια εποχή που η ζήτηση από την καλοκαιρινή οδήγηση γενικά αναγκάζει τα διυλιστήρια να μειώσουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου και να παράγουν περισσότερα καύσιμα.

Ωστόσο, η ζήτηση καυσίμων μειώθηκε κατά 0,6% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η ζήτηση βενζίνης μειώθηκε κατά 1,3% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο  630.000 βαρελιών και ήταν περίπου 2% υψηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους.

Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν πετρέλαιο ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για αύξηση 499.000 βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.

Τα ποσοστά χρήσης διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες στο 91,8% της λειτουργικής τους ικανότητας, χαμηλότερα από το 94% που ήταν σε αυτό το σημείο πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου