Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Απεργία από τους εργολαβικούς με… το καλημέρα της ανάληψης Δότση στη ΔΕΠΑ - Λίστα με αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα, προσλήψεις

Από το energypress.gr
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της χθεσινής απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ που ανέθεσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον Βελισσάριο Δότση, το σωματείο των εργολαβικών εργαζόμενων προκήρυξε απεργία, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα και προσλήψεις.

Επικαλούμενοι ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε κανένα από τα αιτήματά τους, ανακοίνωσαν ότι προκηρύσσουν..
προειδοποιητική 12ωρη απεργία από τις 19:00 σήμερα έως και τις 06.59 αύριο Παρασκευή, καταγράφοντας τις διεκδικήσεις τους, που αφορούν όλους τους εργαζόμενους σε εργολάβους της ΔΕΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη φύλαξη και καθαριότητα, με αιτήματα. Εν προκειμένω ο ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ ζητά  από την νέα διοίκηση της εταιρείας :

Κατώτερο βασικό μισθό στα 751 ευρώ (μεικτά).
Αυξήσεις 15% στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων για όσους εισπράττουν μέχρι 1.300 ευρώ (καθαρά).
Αυξήσεις 10% στις αποδοχές όσων εισπράττουν μέχρι 1.600 ευρώ (καθαρά).
Επίδομα ειδικών συνθηκών ΣΑΛΦΑ 12% για όλους όσοι εργάζονται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Επίδομα γάμου 10%, και επίδομα τέκνων 5% για κάθε παιδί.
Πρόσληψη 8 χορηγητών στους δύο σταθμούς ΣΑΛΦΑ Α.Λιοσίων και Ανθούσας.
Στην ανακοίνωσή τους επαναλαμβάνουν το πάγιο αίτημά τους για ισότιμα δικαιώματα (αμοιβές, επιδόματα, ημέρες άδειας), σύμφωνα με την επιχειρησιακή σύμβαση της ΔΕΠΑ, καθώς και για ένταξη των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ με απευθείας εργασιακή σχέση και αναγνώριση προϋπηρεσίας.

Είναι προφανές ότι τέτοια μαξιμαλιστικά αιτήματα δεν γίνεται να ικανοποιηθούν 17 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, ωστόσο με την κίνηση τους αυτή, οι εργολαβικοί στέλνουν το μήνυμα όχι τόσο στην νέα προσωρινή διοίκηση της ΔΕΠΑ, όσο κυρίως στην επόμενη κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Στο μεταξύ, πέραν των εργασιακών, τα ανοικτά θέματα της ΔΕΠΑ είναι πολλά, και δίχως να περιμένει κανείς από την νέα μεταβατική διοίκηση να δρομολογήσει λύσεις, η καταγραφή τους έχει την δική της σημασία με την έννοια του τι θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση. Ετσι στα ανοικτά θέματα ξεχωρίζουν :

Η διαχείριση της υπόθεσης ELFE και των μεταχρονολογημένων επιταγών με τις οποίες συνεχίζει να πληρώνει την ΔΕΠΑ η λιπασματοβιομηχανία. Το θέμα έχει φύγει από την δημόσια συζήτηση, ωστόσο παραμένει άγνωστο το ακριβές ποσό που έχει μέχρι τώρα συγκεντρωθεί από τις επιταγές αυτές. Σε εκκρεμότητα επίσης είναι και οι νομικές ενέργειες κατά της ELFE, τις οποίες εξέταζε να λάβει η απελθούσα διοίκηση, όπως η αναγκαστική διαχείριση.
Οι συζητήσεις με προμηθευτές της ΔΕΠΑ, όπως για παράδειγμα με την Gazprom, προς την οποία η προηγούμενη διοίκηση Τζώρτζη είχε υποβάλει αναλυτικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της τιμής προμήθειας του αερίου, στο οποίο η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμη απαντήσει.
Οι συζητήσεις με πελάτες, καθώς η ΔΕΠΑ έχει απολέσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά, και χρειάζεται να αναθερμάνει τις σχέσεις της με παραδοσιακούς παίκτες, ενόψει μάλιστα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στον κλάδο της ενέργειας, του εκτεταμένου ανταγωνισμού, κ.ό.κ.
Ζητήματα που έχουν να κάνουν με διεθνή projects (π.χ. FSRU), και υποδομές, τα οποία παρά τις εκλογές, και τις διοικητικές αλλαγές, χρειάζονται παρακολούθηση.
Το τι θα γίνει με την επόμενη ημέρα της ΔΕΠΑ, αφού μπορεί ο νόμος διάσπασης να θεωρείται "νεκρός", δεν παύει ωστόσο να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, άρα είναι σε ισχύ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το ερώτημα ως προς τι θα συμβεί με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, κατά πόσο αυτή θα προχωρήσει και με ποια μορφή. Σε όλα αυτά απαντήσεις θα δώσει η επόμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου