Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Μεσόγειος Ανατολικός Αγωγός

Από το energia.gr
Μετά τον «Μεγάλο Ανατολικό» , το μεγαλύτερο και τολμηρότερο μυθιστόρημα στην Ελληνική γλώσσα , του σουρεαλιστή Ανδρέα Εμπειρίκου , έχομε και την μεγάλη πρόκληση  του Ανατολικού αγωγού της Μεσογείου , γνωστου ως EastMed Pipeline. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταφοράς των σημαντικών κοιτασμάτων..
φυσικού αερίου (ΦΑ)  που ανεκαλύφθησαν προσφάτως στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ , στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, με επιπτώσεις Γεωπολιτικές κι’ όχι μόνον

Η μελέτη σκοπιμότητος του πρωτοπορειακού έργου για την απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσσική «Γκάζπρομ» και το μέσω Τουρκίας Αζέρικο ΦΑ , έχει τύχει της θερμής υποστηρίξεως της Αμερικής και της Γαλλίας , παρά το προϋπολογιζόμενο κόστος (7 δις. δολλαρίων) και των τεχνικών δυσκολιών (τα μεγάλα βάθη του Κρητικού πελάγους απ’ όπου θα διέρχεται υποθαλασσίως). Εναλλακτικώς υπάρχει και το σχέδιον υγροποιήσεως του ΦΑ επί Κυπριακού εδάφους και της μεταφοράς του με πλοία εις στις διεθνείς αγορές.

Αλλ’ ενώ η μελέτη σκοπιμότητος , υποστηριζομένη και υπό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , θα πάρει δύο χρόνια να παραδοθή , η Τουρκία έσπευσε και εδέσμευσε για έρευνες , βυθοτρήσεις και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων ΦΑ , όχι μόνο της ιδικής δικαιοδοσίας αλλά της Κυπριακής  και της Ελληνικής ΑΟΖ στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελορίζου).

Η αποστολή των Τουρκικών ερευνητικών σκαφών και γεωτρυπάνων εις όλη την έκταση της Θάλασσας της Λυκίας ,από της Ελληνικής υφαλοκρηπίδος στην Ρόδο μέχρις της Πάφου στην Κύπρο , αποτελεί κατά προσφιλή στην Τουρκία ορολογία , Casus belli (αιτίαν πολέμου)  για τα συμφέροντα της Δύσεως εάν το εννοήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί.  

Κι’ όμως δεν βλέπομε τα ευρωαβούλια  ν’ αντιδρούν στην Τουρκική πρόκληση παρά μόνον ενός Άγγλου υφυπουργού εξωτερικών υπό παραίτησιν ,που σιγοντάρει τους θορύβους που κάνει σχετικώς ο χαλίφης Ερντογκάν.

Εάν η Αμερική δεν αποστείλει τις κανονιοφόρους της στην περιοχή όπως έκαμε και για την βυθότρηση της ΕΞΟΝ-Κατάρ εις παραχωρηθέν «οικόπεδο» της Κυπριακής ΑΟΖ , τότε θα πρόκειται για δευτέρα νομιμοποίηση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο , μετά την αιματώδη του Ιουλίου- Αυγούστου 1974.

Εάν αμέσως δεν αρθή ο αποκλεισμός της Κύπρου προμηθείας Αμερικανικών οπλικών συστημάτων , κι’ αν βραδύνουν οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας ,περιλαμβανομένης  της διακοπής τω πάσης φύσεως πιστώσεων δυτικών κεφαλαίων , θα επιβραβευθούν τα «τετελεσμένα» κι ο ταραχοποιός χαλίφης θα αποθρασυνθή , με σοβαρές πολιτικές εμπλοκές στην Εγγύς Ανατολή. Οπότε θα γίνη πολύ υψηλό το κόστος του Μεσόγειου Ανατολικού Αγωγού που ματαίως ΄Ελληνες πολιτικοί «οραματίζονται»  (για να θυμηθούμε πάλι τον υπερρεαλιστή ποιητή μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου