Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ανατολική Θράκη: Προχωρούν οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο

Από το energypress.gr
Προχωρούν µε γρήγορους ρυθµούς οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Θράκη, στην περιοχή του Τεκιρντάγ (Ραιδεστός). Η καναδική εταιρεία Valeura Energy, που διενεργεί τις έρευνες, ανακοίνωσε χθες πως τα αποτελέσµατα ήταν θετικά και, ως εκ τούτου, θα πραγµατοποιήσει άµεσα τις πρώτες δοκιµές στο φρεάτιο Inanli-1, στο οποίο είχε αρχίσει γεωτρήσεις για την αξιολόγησή του..
τον Οκτώβριο του 2018. Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «από τις 24 Ιουνίου 2019 ο απαιτούµενος εξοπλισµός ολοκλήρωσης και δοκιµής ήταν στο Inanli-1, όπου εγκαταστάθηκε. Οι δοκιµές προγραµµατίζεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδοµάδα πριν από την πρώτη διέγερση δεξαµενής, που είναι προγραµµατισµένη για την επόµενη εβδοµάδα». Η εταιρεία σκοπεύει να ελέγξει τουλάχιστον τέσσερις ζώνες στο φρεάτιο Inanli-1.

«Είµαι πολύ χαρούµενος που ξεκινήσαµε τις δοκιµές στο Inanli-1. Με έντεκα κατακόρυφες διεισδύσεις στους υπερφορτωµένους αεριώδεις σχηµατισµούς, έχουµε διαµορφώσει αντίληψη του βάθους και του πλάτους της δεξαµενής» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Σον Γκεστ.

«Αυτή είναι µια συναρπαστική στιγµή για τη Valeura και τους µετόχους µας, καθώς αρχίζουµε να αναπτύσσουµε µια εικόνα του εµπορικού δυναµικού στο κέντρο της λεκάνης» προσέθεσε.

Στο Χρηµατιστήριο του Λονδίνου

H ερευνητική εταιρεία έχει παρουσία στην περιοχή από το 2017 και έχει λάβει άδεια για 21 γεωτρήσεις. Τον περασµένο Απρίλιο κατέθεσε το πρόγραµµά της στο Χρηµατιστήριο του Λονδίνου προκειµένου να αντλήσει κεφάλαια για τις έρευνες και τις εξορύξεις από τα κοιτάσµατα της περιοχής. Μάλιστα, σε συνεργασία µε τη νορβηγική Equinor, από το 2017 έχει προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γεώτρηση Yamalik-1 στην Ανατολική Θράκη. Το 2018 ανακοίνωσε την εκτίµησή της για την ύπαρξη κοιτάσµατος στην περιοχή µεγέθους αρκετών τρισεκατοµµυρίων κυβικών ποδιών, ενώ έχει δηµοσιοποιήσει πως στόχος της είναι να επενδύσει 500 εκατοµµύρια τουρκικές λίρες στην πραγµατοποίηση νέων γεωτρήσεων. Οπως εκτιµά, στην περιοχή υπάρχουν αποθέµατα 10 τρισεκατοµµυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Η Valeura Energy Inc., η οποία προέκυψε από τη συνένωση των Pan Western Energy Inc. και Northern Hunter Energy Inc. τον Σεπτέµβριο του 2010, ασχολείται µε την εξερεύνηση, την ανάπτυξη και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία. Κατέχει συµµετοχές σε 21 άδειες παραγωγής και άδειες εκµετάλλευσης στη λεκάνη της Θράκης στην Τουρκία.

Από τον Μάιο µέχρι τον Ιούλιο του 2017 προχώρησε σε ερευνητική γεώτρηση στη θέση Yamalik-1. Τον Νοέµβριο του 2017 είχε τα πρώτα θετικά αποτελέσµατα, που έδειξαν ότι υπήρχε πλούσιο κοίτασµα σε φυσικό αέριο. Τον Φεβρουάριο του 2018 ανακοίνωσε τα αποτελέσµατα της ανεξάρτητης αξιολόγησης των µελλοντικών πόρων της από τις DeGolyer και MacNaughton, οι οποίες έκαναν εκτιµήσεις για 10,1 τρισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα φυσικού αερίου. Τον Οκτώβριο του 2018 η καναδική εταιρεία ξεκίνησε γεωτρήσεις αξιολόγησης στη θέση Inanli-1, ολοκληρώνοντας τη γεώτρηση του Inanli-1 σε βάθος 4.885 µέτρων τον Ιανουάριο του 2019. Αφού ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσµατα, στη συνέχεια προχώρησε στην ανίχνευση και την καταγραφή των κοιτασµάτων. Χθες ανακοίνωσε πως προχωρά στις αναγκαίες δοκιµές για την εκµετάλλευση του κοιτάσµατος. Για το 2019 ήδη έχει ανακοινώσει πως θα επικεντρωθεί στην εκτίµηση και αξιοποίηση των αποθεµάτων στη λεκάνη της Θράκης.

Οι κύριες δραστηριότητες για την υποστήριξη αυτού του στόχου περιλαµβάνουν τη συλλογή δεδοµένων από την κοιλότητα εξερεύνησης Yamalik-1 και το πρόγραµµα γεωτρήσεων και δοκιµών αξιολόγησής της.

Η Valeura Energy ξεκίνησε τη διάνοιξη ακόµα ενός κοιτάσµατος στη θέση Devepinar-1 τον Φεβρουάριο του 2019. Το πηγάδι είναι περίπου 20 χλµ. από το Inanli-1. Εάν τα αποτελέσµατα της γεώτρησης και της καταγραφής είναι θετικά, σκοπεύει να ολοκληρώσει και να δοκιµάσει το πηγάδι. Μέχρι τώρα έχουν γίνει γεωτρήσεις στις θέσεις Yamalik-1, Inanli-1 και Devepinar-1.

(Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου