Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Υπό την αιγίδα των ΗΠΑ η συμβολή ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ στην ασφάλεια εφοδιασμού της Β. Μακεδονίας

Από το energypress.gr
Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Β. Μακεδονίας, στην οποία κομβικό ρόλο καλούνται να παίξουν τα ΕΛΠΕ (μέσω και της εκεί θυγατρικής τους, ΟΚΤΑ και της επαναλειτουργίας του αγωγού διακίνησης αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης μέχρι ..
τη μονάδα των ΟΚΤΑ στα Σκόπια) και ο ΔΕΣΦΑ (μέσω της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο κρατών).

Οι κινήσεις της Micaela Schweitzer-Bluhm, επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, όπως και οι πρόσφατες δηλώσεις της, σύμφωνα με τις οποίες «οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μέσα από τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακού εφοδιασμού».

Η επιβεβαίωση αυτής της στήριξης και η ενίσχυση των προσπαθειών στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το βασικό συμπέρασμα του 2ου Διεθνούς Forum για την ενέργεια στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που διοργάνωσαν πριν από λίγο καιρό στη Στρούγκα η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ESM και το Ινστιτούτο ZIΡ, με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο ιδιαίτερος ρόλος που καλούνται να παίξουν στα πλαίσια αυτά οι δυο εταιρείες επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ήταν μεταξύ των επίλεκτων συμμετεχόντων στο Forum, μαζί με άλλες ενεργειακές εταιρείες από το εξωτερικό (Γερμανία από τη Δυτική Ευρώπη, Μαυροβούνιο και Κόσσοβο από τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και από την Ιορδανία).

Μιλώντας στο Forum, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ επεσήμανε ότι η χώρα του προσπαθεί με το νέο ενεργειακό νόμο να αφομοιώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ ενημέρωσε ότι προχωρά με τους προβλεπόμενους ρυθμούς η κατασκευή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

Τέλος, τόσο ο κ. Ζάεφ, όσο και ο αρμόδιος για την οικονομία αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας Κ. Ανγκιούσεφ τόνισαν ότι η διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και η αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ αποτελούν μονόδρομο για τη Β. Μακεδονία.

Όπως αναφέρθηκε, στόχος της κυβέρνησης είναι η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ να αυξηθεί στα 350 MW μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθούν προσεχώς δυο διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 62 MW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου