Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

«Εξολοθρευτής» Καλεί Ακτιβίστρια για το Περιβάλλον

Από το energia.gr
Η πανστρατιά κατά της κλιματικής αλλαγής ενισχύεται και οι φωνές όσων αντιδρούν στη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων δυναμώνουν. Η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε χθες την ανθρωπότητα να αλλάξει «τα πάντα» στον τρόπο ζωής και παραγωγής, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στη διάσκεψη..
που οργάνωσε στη Βιέννη ο αστέρας της μεγάλης οθόνης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

«Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα», δήλωσε η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των ηλιακών πάνελ δεν θα πρέπει «να δίνει την εντύπωση ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί χωρίς προσπάθειες».

«Είναι η σημαντικότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα», προσέθεσε η Τούνμπεργκ, τονίζοντας ότι πιστεύει στις δυνατότητες αντίδρασης της ανθρωπότητας. «Οι άνθρωποι έχουμε μεγάλη ικανότητα προσαρμογής. Μόλις συνειδητοποιούμε έναν κίνδυνο, αντιδράμε, αλλάζουμε». Ενημέρωσε εξάλλου το ακροατήριό της ότι και αυτό φέρει την ευθύνη ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, που εντείνει τις παρεμβάσεις της στην Ευρώπη, μιλούσε σε ακροατήριο 1.200 ερευνητών και ανθρώπων που λαμβάνουν αποφάσεις στα Ανάκτορα του Χόφμπουργκ της Βιέννης, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος είναι αυστριακής καταγωγής. Αυτός κάλεσε τους διοικητές μεγάλων εταιρειών «να σταματήσουν να ψεύδονται όταν αναφέρονται στη ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή» και τους προέτρεψε να επενδύσουν μαζικά «στις πράσινες ενέργειες για το μέλλον».

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αποδοκίμασε, από την πλευρά του, το γεγονός ότι πολλές χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα «δεν τηρούν ούτε τις δεσμεύσεις τους». Οι κλιματικές διαταραχές «προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να τις καταπολεμήσουμε», είπε ο Γκουτιέρες, ο οποίος οργανώνει σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Η Συμφωνία του Παρισιού, που επιτεύχθηκε μεταξύ 195 χωρών-μελών του ΟΗΕ το 2015, αλλά αργότερα καταγγέλθηκε από τις ΗΠΑ, προβλέπει περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου έως το 2100, στόχος ο οποίος στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί, σύμφωνα με τον Γκουτιέρες. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ενέπνευσε χιλιάδες νέους στην Ευρώπη που διαδηλώνουν τους τελευταίους μήνες κάθε Παρασκευή στο πλαίσιο του κινήματος «Fridays for Future», θέλοντας να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη, αλλά κυρίως τους παγκόσμιους ηγέτες για την επιτακτικότητα του αγώνα κατά της απορρύθμισης του κλίματος.

Από την πανστρατιά των δυνάμεων που τάσσονται κατά της κλιματικής αλλαγής δεν έλειπε ούτε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε στην Αγρία Εδρα η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών, τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι θέμα τεράστιας σημασίας για την ανθρωπότητα και για ολόκληρη τη δημιουργία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου