Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Έρευνες υδρογονανθράκων: Στο «περίμενε» εξαιτίας των εκλογών οι συμβάσεις σε Ιόνιο και Κρήτη

Από το energypress.gr
Νέες καθυστερήσεις στο φιλόδοξο κι ελπιδοφόρο πρόγραμμα ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων προκαλεί η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι συμβάσεις που υπογράφηκαν πρόσφατα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων..
των περιοχών «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο δεν μπορούν να προωθηθούν προς κύρωση στη Βουλή. Κι αυτό επειδή εξαιτίας των πρόωρων εθνικών εκλογών οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες «παγώνουν» και έτσι δεν μπορούν να αποκτήσουν θεσμική υπόσταση. Υπενθυμίζεται ότι το «Ιόνιο» έχει περάσει στην κοινοπραξία των εταιριών «Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια» και το «οικόπεδο 10» στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ανάλογα προβλήματα προκαλούνται και για τις συμβάσεις παραχώρησης στις περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Η κοινοπραξία των επενδυτών «Total– ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» θα χρειαστεί να περιμένει κι άλλους μήνες μέχρι να πιάσει δουλειά στις πολλά υποσχόμενες περιοχές. Οι συμβάσεις των δύο παραχωρήσεων βρίσκονται στο ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο κι επρόκειτο να ανάψει το «πράσινο» φως για την υπογραφή τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ανάδοχο κοινοπρακτικό σχήμα. Στη συνέχεια και αυτά τα κείμενα έχουν προγραμματιστεί να πάνε στη Βουλή προς κύρωση.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, και αυτές οι συμβάσεις θα βρίσκονται στην αναμονή μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης με τον καινούριο υπουργό να τις υπογράφει και έπειτα να τις προωθεί για κύρωση από τη Βουλή.

Αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι με βάση τον προεκλογικό χρόνο, το διάστημα σχηματισμού νέας κυβέρνησης και την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών οι προαναφερόμενες συμβάσεις το πιο πιθανό είναι να ξεκολλήσουν εντός του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, το γεγονός είναι ότι διαχρονικά οι τελευταίες κυβερνήσεις δεν έχουν να επιδείξουν και τους καλύτερους δυνατούς χρόνους στην ανταπόκριση των επενδυτικών αιτημάτων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα. Και στο παρελθόν είχαν καθυστερήσει διαδικασίες έγκρισης παραχωρήσεων στο γύρο παραχωρήσεων των 20 θαλάσσιων οικοπέδων εξαιτίας των εκλογών του 2014.

Οι επενδυτές σε Ιόνιο και Κρήτη φέρονται πια να έχουν γνωρίσει για τα καλά την ελληνική πραγματικότητα και κάνουν υπομονή, λένε οι πληροφορίες, μέχρι να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου