Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Έσοδα $4 δις στην Total από πώληση που σχεδιάζει

Από το naftikachronika.gr
Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total φέρεται να σχεδιάζει να μειώσει κατά 1/3 το μερίδιο που κατέχει στο πετρελαϊκό κοίτασμα Kashagan του Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, προχωρώντας σε πώληση έναντι $4 δις.

Να σημειωθεί ότι η Total κατέχει μερίδιο..
της τάξης του 16,8% στο Kashagan, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα παγκοσμίως, με παραγωγή που αγγίζει σε ημερήσια βάση τα 400.000 βαρέλια/ημέρα.

Το συνολικό μερίδιο της Total στο πετρελαϊκό κοίτασμα Kashagan εκτιμάται σε αξία τα $9 δις.

Παρά τα δημοσιεύματα από διεθνή μέσα ενημέρωσης για την φημολογούμενη πώληση του μεριδίου της Total, ο ίδιος ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός δεν έχει επιβεβαιώσει τις εικασίες.

Όπως αναφέρει ωστόσο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Total βρέθηκε σε διαπραγματεύσεις με κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία προκειμένου να εξαγοράσει η δεύτερη από την πρώτη ποσοστό του μεριδίου της στο κοίτασμα Kashagan, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η πώληση του 1/3 του μεριδίου της Total, αυτό θα δώσει μια «ανάσα» ρευστότητας στον ενεργειακό κολοσσό ο οποίος προετοιμάζεται να εξαγοράσει έναντι $8,8 δις τα περιουσιακά στοιχεία της Occidental Petroleum στην Αφρική, εφόσον η Anadarko αποδεχθεί την πρόταση της Occidental για την εξαγορά της.

Το πετρελαϊκό κοίτασμα Kashagan βρίσκεται υπό την διαχείριση της North Caspian Operating Company (NCOC) ενώ στο εν λόγω κοίτασμα κατέχουν μερίδια η Total, η Eni, η Royal Dutch Shell, η Exxon Mobil, η KazMunayGas, η Inpex και η China National Petroleum Corp.

Φωτό: Pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου