Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Στον αέρα οι προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ των 200 εργολαβικών στη ΔΕΠΑ - Κανείς δεν θέλει να πάρει στα χέρια τον "μουτζούρη"- 24ωρες απεργίες από Δευτέρα

Από το energypress.gr
Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση μονιμοποίησης των 200 εργολαβικών εργαζόμενων του ομίλου ΔΕΠΑ, και ειδικά όσων "καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες", όπως τους έχει υποσχεθεί από τον Μάρτιο στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης.

Το σίριαλ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα επεισόδια, με τελευταίο αυτό..
της ακύρωσης της συμφωνίας που "επιτεύχθηκε" την περασμένη εβδομάδα στο ΥΠΕΝ, παρουσία του υπουργού, ο οποίος μάλιστα είχε δώσει εντολή "εντός Μαΐου το θέμα να έχει κλείσει".

Σε εκείνη την σύσκεψη, με τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της, (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ, Φυσικόν Αέριο Αττικής), είχε συμφωνηθεί να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, όπου οι μέτοχοι της εταιρείας, δηλαδή ΕΛΠΕ, και ΤΑΙΠΕΔ, θα έδιναν εντολή στη διοίκηση Τζώρτζη για την πρόσληψη της πλειοψηφίας των 200 εργολαβικών.

Ετσι θα αίρονταν το αδιέξοδο γύρω από τις ευθύνες που συνεπάγεται η λήψη μιας άκρως αμφιλεγόμενης απόφασης, καθώς θα ήταν κατά παράκαμψη του ΑΣΕΠ, και μάλιστα μέσα από ένα άκρως περίπλοκο σχήμα : Την πρόσληψη της πλειοψηφίας των 200 θα έκαναν οι θυγατρικες της ΔΕΠΑ, με ταυτόχρονο "δανεισμό" τους πίσω στην εταιρεία, προκειμένου όταν η τελευταία τις απορροφήσει, οι εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν. Εντούτοις το σενάριο αυτό φαίνεται ότι συναντά τελικά την άρνηση των μετόχων της ΔΕΠΑ να αναλάβουν τέτοια ευθύνη.

Ποιος θα πάρει τον "μουτζούρη"

Συγκεκριμένα οι δύο μέτοχοι, ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχουν ακόμη δώσει την σχετική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, προκειμένου εκείνη μετά να μεταφέρει την σχετική εντολή στις θυγατρικές της. Αλλά οι μέτοχοι λέγεται ότι αρνούνται να συναινέσουν στην πρόσληψη, επικαλούμενοι ότι δεν "γνωρίζουν" τίποτα για εργολαβικούς, παρά μόνο ότι η ΔΕΠΑ αγοράζει υπηρεσίες από συγκεκριμένους εργολάβους. Το ίδιο άλλωστε υποστηρίζει και η διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Κανείς με άλλα λόγια, δεν θέλει να πάρει στα χέρια τον "μουτζούρη" για τις αμφιλεγόμενες αυτές προσλήψεις, επομένως το θέμα παραμένει στον αέρα. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, χθες πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΠΑ συνάντηση σωματείων των εργολαβικών της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της, προκειμένου αυτά να προσδιορίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

Επαναλαμβανόμενες απεργίες

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε μπροστά στη διάψευση των δεσμεύσεων Σταθάκη, τα σωματεία να ξεκινήσουν από την Δευτέρα, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, και εκμεταλλευόμενα τις εκλογές, αναλόγως και της απάντησης του υπουργού, να κλιμακώσουν.

Τα σωματεία θεωρούν ότι ο υπουργός τα εμπαίζει, αφού από την μία δεσμεύθηκε στη Βουλή πως όλοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ που καλύπτουν πάγιες ανάγκες θα εξομοιωθούν με τους μόνιμους, από την άλλη βλέπουν ότι η δέσμευσή του δεν γίνεται πράξη.

Αναζητείται ο "πρόθυμος"

Σε αυτήν επομένως την φάση βρίσκεται το σίριαλ με τους εργολαβικούς της ΔΕΠΑ, όπου αναζητείται ακόμη ο "πρόθυμος" που θα πάρει πάνω του την ευθύνη για τις προσλήψεις. Και όπως είναι προφανές, όσο αυτό θα σέρνεται, τόσο θα πηγαίνει προς τα πίσω και η προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση ήταν να ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο, μετά μετατέθηκε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου για να τοποθετηθεί νέο χρονοδιάγραμμα ανάμεσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα με αρχές Ιουνίου, χωρίς ουδείς να ξέρει αν κι αυτό τελικά θα ισχύσει.

Σήμερα στη ΔΕΠΑ παρέχουν υπηρεσίες 140 μη μόνιμοι εργαζόμενοι, στη ΔΕΔΑ 23, στην ΕΔΑ 20-30, ενώ η Φυσικό Αέριο Αττικής δεν έχει. Σκέψεις να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά στη Βουλή έχουν προ πολλού απορριφθεί, καθώς στην ουσία μιλάμε για παραβίαση του νόμου του ΑΣΕΠ, γι’ αυτό και τόσο καιρό αναζητείται ανεπιτυχώς ένα "υβριδικό" μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου