Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Η BP αποχωρεί από την Κίνα μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα γεωτρήσεων

Από το worldenergynews.gr
Η ΒΡ σχεδιάζει να αποχωρήσει από δύο συμβάσεις κατανομής της παραγωγής (PSC) για έργα γεώτρησης σχιστολιθικού στη νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Σιτσουάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η BP είναι η τελευταία διεθνής πετρελαϊκή εταιρία, μεταξύ των οποίων η Royal Dutch Shell, η Exxon Mobil, η ConocoPhillips και η ENI, που εγκαταλείπει την..
εξερεύνηση για σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Κίνα λόγω κακών αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων. Η αναχώρησή της αφήνει τον κλάδο στα χέρια των εγχώριων εταιρειών.

Τον Μάρτιο του 2016, η BP συμφώνησε με την China National Petroleum Corp (CNPC) να διερευνήσει και να παράγει φυσικό αέριο από σχηματισμούς σχιστολιθικών πετρωμάτων στο μπλοκ Neijiang-Dazu στο Sichuan, την πρώτη της σύμβαση στην Κίνα.

Μια δεύτερη PSC  έγινε στο μπλοκ Rongchangbei αργότερα το 2016. Η CNPC ήταν ο φορέας εκμετάλλευσης και στις δύο συμφωνίες.

Η BP δεν επιθυμεί πλέον να προχωρήσει στα έργα του Σιτσουάν  λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων μετά από γεώτρηση σε οκτώ από τα 10 πηγάδια  ανέφεραν οι  πηγές.

Ένα από τα πηγάδια, το Wei 206-H1 που είχε διανοιχθεί σε βάθος 4,368 μέτρων (14,300 πόδια) στο μπλοκ Neijiang-Dazu, παρήγαγε περίπου 10.000 κυβικά μέτρα ημερησίως αερίου κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής παραγωγής, ένα κλάσμα της παραγωγής από ένα τυπικό φυσικό αέριο σχιστολίθου CNPC στην ίδια γεωλογική ζώνη, ανέφερε η IHS Markit σε ερευνητικό σημείωμα.

Η Κίνα μόλις αρχίζει να αναπτύσσει τους τεράστιους φυσικούς πόρους σχιστολιθικού φυσικού αερίου με παραγωγή πέρυσι που αντιπροσωπεύει μόλις το 6% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου, λόγω της γεωλογίας που καθιστά δύσκολη την εξόρυξη αερίου σε συνδυασμό με το δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας.

Με την BP και τις άλλες μεγάλες εταιρίες πετρελαίου να αποχωρούν , η PetroChina Co, ο εισηγμένος βραχίονας της CNPC και η Sinopec Corp είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στον τομέα της φυσικού αερίου της Κίνας χρησιμοποιώντας τεχνολογία χαμηλού κόστους και υπηρεσίες που αναπτύσσονται στην εγχώρια αγορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bob Dudley, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στη Σαγκάη ότι τα έργα του Sichuan αντιμετώπισαν "μεγάλες προκλήσεις" εξαιτίας της πολύπλοκης γεωλογίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου