Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Η ζωή στα ΕΛΠΕ... συνεχίζεται : Θα διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Από το energypress.gr
Αποφασισμένη να διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται η διοίκηση των ΕΛΠΕ, τα χέρια της οποίας λύνονται μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου, και την είσοδο του στην αγορά φυσικου αερίου.

Σύμφωνα με όσα λένε στο "Energypress" πηγές της διοίκησης των ΕΛΠΕ, "η εταιρεία ενδιαφέρεται να "χτυπήσει" το πλειοψηφικό..
πακέτο της ΔΕΠΑ Εμπορίας γιατί μας ενδιαφέρει πολύ η παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά με ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο".

Στην πραγματικότητα, το ναυάγιο του διαγωνισμού στα ΕΛΠΕ, πέρα από τις αστοχίες που αυτό ανέδειξε στο σχεδιασμό του, έχει και τα θετικά του, καθώς δίνει τέλος στην αβεβαιότητα που συνεπάγονταν για τον όμιλο η αλλαγή στα ηνία του.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος στη διοίκηση του ομίλου να εφαρμόσει το γνωστό από πέρυσι στρατηγικό σχέδιο επέκτασης σε νέους τομείς όπως το φυσικό αέριο, για το οποίο η θέση των ΕΛΠΕ που ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ, παραμένει αμετάβλητη.

"Οταν δεν ελέγχεις μια εταιρεία, δηλαδή δεν έχεις το μάνατζμεντ, όπως στη ΔΕΠΑ, όπου έχουμε μόνο το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου, δεν έχει και νόημα να παραμένεις μετοχικά σε αυτήν", δήλωναν από πέρυσι πηγές των ΕΛΠΕ, όταν είχε ξεκινήσει να συζητείται η αποκρατικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Τώρα, μετά και την ψήφιση του νόμου για τη διάσπασή της, η ώρα της προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, πλησιάζει. Το νομοσχέδιο για τον ιδιοκτησιακό της διαχωρισμό όριζε ότι αυτό θα συμβεί, ένα μήνα από τις 8 Μαρτίου οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος, δηλαδή τη προσεχή Δευτέρα 8 Απριλίου. Είχε αποφασιστεί δηλαδή τα πράγματα να γίνουν σειριακά, πρώτα τα ΕΛΠΕ, μετά η ΔΕΠΑ, καθώς τα πρώτα συμμετέχουν μετοχικά στη δεύτερη, προκειμένου ο νέος αγοραστής του πετρελαϊκού ομίλου να κρίνει τι θα πράξει με το περιουσιακό του στοιχείο στο φυσικό αέριο.

Τώρα τα πράγματα παραμένουν ως έχουν στα ΕΛΠΕ τα οποία δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για την ΔΕΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος παραμένει άγνωστο, καθώς ουδείς γνωρίζει αν τα κείμενα του διαγωνισμού είναι έτοιμα από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, μετά και το ναυάγιο στη πώληση των ΕΛΠΕ.

Όποτε ωστόσο και αν αυτό συμβεί, το ενδιαφέρον των τελευταίων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, απόφαση που θα κληθεί να εγκρίνει το Δ.Σ. του ομίλου, στη λογική "δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε παθητικοί μέτοχοι στη ΔΕΠΑ, παρά μόνο ενεργητικοί με πλειοψηφικό πακέτο".

Αντίστοιχα είχαν σκεφτεί τα ΕΛΠΕ και στη περίπτωση του ΔΕΣΦΑ. Ακριβώς επειδή δεν γινόταν να αποκτήσουν τον πλειοψηφικό έλεγχο, πούλησαν μαζί με το ποσοστό του Δημοσίου (31%), και το δικό τους 35% στο διαχειριστή των υποδομών φυσικού αερίου της χώρας

Αν επομένως έκριναν ότι δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον πλειοψηφικό έλεγχο στη ΔΕΠΑ, τότε τα ΕΛΠΕ θα επαναλάμβαναν το "μοντέλο ΔΕΣΦΑ", δηλαδή θα πωλούσαν τις συμμετοχές τους, από κοινού με το Δημόσιο.

Το βέβαιο είναι ότι η τύχη της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ περνά από τις αποφάσεις που θα λάβουν τα ΕΛΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου