Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Συνομιλίες Aramco για την εξαγορά μεριδίου στην επιχείρηση διύλισης της Reliance στην Ινδία

Από το worldenergynews.gr
Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει μερίδιο τουλάχιστον 20% στις επιχειρήσεις διύλισης και πετροχημικών της ινδικής εταιρείας Reliance Industries Ltd, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters την Τετάρτη 16/4/2019.

Η κρατική Aramco σχεδιάζει να ενισχύσει..
τις επενδύσεις στον τομέα της διύλισης και των πετροχημικών για να εξασφαλίσει νέες αγορές για το αργό της και θεωρεί ότι η ανάπτυξη των χημικών ουσιών είναι καθοριστική για την κατάντη στρατηγική της μείωσης του κινδύνου επιβράδυνσης της ζήτησης πετρελαίου.

Οι συζητήσεις της Aramco με την Reliance  αφορούν  περίπου  το 20%, με στόχο  να δημιουργηθεί μια οντότητα που να καλύπτει το τμήμα των επιχειρήσεων ραφιναρίσματος, πετροχημικών και μάρκετινγκ της Reliance.

Εάν η συμφωνία προχωρήσει, θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση της προσφοράς αργού πετρελαίου της Aramco στην Reliance κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, πρόσθεσε η πηγή του Reuters.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι οι συνομιλίες με την Reliance ήταν μέχρι στιγμής για ένα μερίδιο 25%.

"Η Reliance έχει προσφέρει μια ολοκληρωμένη συμφωνία - ένα μερίδιο στα υπάρχοντα διυλιστήρια και το σχεδιαζόμενο διυλιστήριο 600.000 βαρελιών ημερησίως (Jamnagar) μαζί με πετροχημικές επιχειρήσεις", ανέφερε η δεύτερη πηγή.

Οι Times της Ινδίας ανέφεραν νωρίτερα ότι η Aramco ήταν σε συνομιλίες για να αγοράσει μερίδιο μέχρι και 25%, το οποίο θα μπορούσε να αξίζει περίπου 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας τις επιχειρήσεις διύλισης και πετροχημικών της ινδικής εταιρείας σε περίπου 55-60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Reliance, που ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας, Mukesh Ambani, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης και πετροχημικών της Ινδίας και διαχειρίζεται μονάδα διύλισης 1,4 εκατομμυρίων   bpd στο Jamnagar στη δυτική Ινδία. Προβλέπει να επεκτείνει τη χωρητικότητά της σε 2 εκατομμύρια bpd μέχρι το 2030, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί με την ινδική κυβέρνηση.

Πέρυσι, η Aramco και η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία ADNOC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνεργάστηκαν με κρατικά ινδικά εργοστάσια ραφιναρίσματος για την κατασκευή διυλιστηρίου 1,2 εκατομμυρίων μονάδων   στη Μαχαράστρα.

Ωστόσο, το σχεδιαζόμενο διυλιστήριο, το οποίο αρχικά αναμενόταν να κοστίσει 44 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, καθώς χιλιάδες αγρότες αρνήθηκαν να πωλήσουν γη για αυτό και η κυβέρνηση Μαχαράστρα επιδιώκει να μετακινήσει την τοποθεσία του εργοστασίου.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman επισκέφθηκε την Ινδία τον Φεβρουάριο και είχε δηλώσει τότε ότι αναμένει επενδυτικές ευκαιρίες αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκεί μέσα τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Ambani ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία τουλάχιστον δύο φορές από τον Δεκέμβριο, συζητώντας για κοινές επενδύσεις μεταξύ άλλων θεμάτων με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih και τον επικεφαλής της Aramco Amin Nasser.

Ο Nasser δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η Aramco ήταν σε συζητήσεις για πιθανές επενδύσεις σε ινδικά έργα με εταιρείες όπως η Reliance.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου