Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ν. Ζαχαριάδης (Elpedison): Οι ρευματοκλοπές επιβαρύνουν τους παραγωγούς με 7 ευρώ/MWh αντί για 3 ευρώ/MWH

Από το worldenergynews.gr
Ο Αντιπρόεδρος της Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης μιλώντας στο Power and Gas Forum επεσήμανε το θολό τοπίο που υπάρχει στην αγορά, καθώς και τη μη τήρηση του όποιοι σχεδιασμού, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι εξακολουθούν να λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και την Καρδιά. 

Απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν υψηλές ο κ. Ζαχαριάδης παρουσίασε τις επιβαρύνσεις των..
παραγωγών όπως το μεταφορικό κόστος τόσο του αερίου όσο και του παραγόμενου ηλεκτρισμού που ανέρχεται σε 28 ευρώ/MWH αντί να είναι χαμηλότερο από 20 ευρώ/MWH όπως θα έπρεπε. Επίσης σημείωσε ότι τα ΥΚΩ ανέρχονται σε 23 ευρώ/MWh αντί των 7 ευρώ/MWH, ενώ τα ΝΟΜΕ για τα οποία δήλωσε ότι δεν έχουν αποτύχει πλήρως, υποστήριξε ότι εφαρμόστηκαν στρεβλά και η επιβάρυνση των παραγωγών ανέρχεται σε 10 ευρώ/MWh. Επίσης υποστήριξε ότι οι ρευματοκλοπές, επιβαρύνουν τους παραγωγούς με 7 ευρώ/MWh αντί για 3 ευρώ/MWH, ενώ η λειτουργία των μη αποδοτικών μονάδων επιβαρύνει το κόστος των παραγωγών με 10 ευρώ/MWh. 

Επίσης είπε ο κ. Ζαχαριάδης έχουμε καθυστερήσεις πληρωμών από το Διαχειριστή και απουσία έξυπνων μετρητών.

Με τους υπολογισμούς αυτούς, κατέληξε ότι η τιμή του ρεύματος θα έπρεπε να είναι 40 ευρώ/MWh.
Σε ότι αφορά το άνοιγμα της αγοράς μίλησε για θολό επιχειρηματικό τοπίο και σχεδιασμό που δεν τηρείται. Καθυστέρηση στην εφαρμογή των ΑΔΙ αλλά και στις αδειοδοτήσεις νέων μονάδων και εταιρειών προμήθειας.

Τέλος υποστήριξε ότι είναι παράνομη η σύμβαση για την προμήθεια ενέργειας από τη ΔΕΗ στο δημόσιο με προπληρωμή της κατανάλωσης (έναντι έκπτωσης) επειδή δεν έγινε διαγωνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου