Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Δικαστικό μπλόκο στην ELFE, απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΠΑ

Από το energypress.gr
Στη δικαίωση της ΔΕΠΑ προχώρησε ξανά χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απορρίπτοντας για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα το αίτημα προσωρινής διαταγής απο την ΕLFΕ με το οποίο αυτή ζητούσε συνέχιση του καθεστώτος πληρωμών με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση στην Ευελπίδων, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, καθώς έξω από την αίθουσα συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι..
από τις παρένθετες εταιρείες του Λ. Λαυρεντιάδη, ζητούσαν παράταση του σημερινού καθεστώτος, το δικαστήριο δεν πείσθηκε από τα επιχειρήματα της ELFE και δεν δέχθηκε τα ασφαλιστικά μέτρα.

Στην ουσία, ο δικαστής ζήτησε να εφαρμοσθεί η πρόσφατη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που υποχρεώνει την ELFE να αρχίσει να δίνει στη ΔΕΠΑ για το αέριο που της προμηθεύει, μετρητά, προκειμένου να πάψει να διογκώνεται το χρέος της λιπασματοβιομηχανίας, που σήμερα κινείται στα 130 εκατ. ευρώ.

Είχαν προηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες δύο απορριπτικές αποφάσεις από ισάριθμους δικαστές, των αιτημάτων της ELFE για προσωρινή διαταγή την οποία επεδίωκε η λιπασματοβιομηχανία σε βάρος της ΔΕΠΑ, ζητώντας να συνεχίσει να παραλαμβάνει αέριο, παραδίδοντας μόνο εξάμηνες μεταχρονολογημένες επιταγές.

Οπως και χθες, έτσι ακριβώς και τις προηγούμενες εβδομάδες, διαμαρτύρονταν έξω από τα δικαστήρια, 80-100 συγκεντρωμένοι, οι οποίοι δεν προέρχονταν από την ELFE, παρά από τις παρένθετες και εξωτικές εταιρείες, όπως οι PFIC, Revera Holdings, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, Centrofaro, όπου ο υπόδικος επιχειρηματίας έχει μεταφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια, την παραγωγική βάση της λιπασματοβιομηχανίας. 

Οι δικαστές απέρριψαν και τις δύο προσφυγες. Σαν ύστατο όπλο, η ELFE κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία και εκδικάστηκαν χθες. 

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η πλευρά της ELFE επέμεινε ότι βρίσκεται σε αδυναμία εξεύρεσης μετρητών και προέβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να προμηθευτεί από αλλού αέριο, πέραν της ΔΕΠΑ. Η τελευταία από την πλευρά της υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί, και ότι κανείς άλλος προμηθευτής αερίου στην αγορά δεν θα δεχόταν τέτοιους όρους αποπληρωμής.
Τελικά ο δικαστής απέρριψε τις αιτιάσεις της ELFE, η οποία πλέον θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει με μετρητά για το αέριο που αγοράζει. Εφόσον δεν το κάνει, η ΔΕΠΑ δικαιούται, και με δικαστική κάλυψη πλέον, να της κλείσει τη στρόφιγγα.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ (Δεκέμβριος 2017), όταν τον Οκτώβριο του 2017, η τελευταία είχε διακόψει στη λιπασματοβιομηχανία την παροχή αερίου, τότε η ELFE αγόρασε, μέσω μιας από τις πολλές παρένθετες εταιρείες, και συγκεκριμένα την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, φυσικό αέριο ύψους 450.000 ευρώ από τρίτη εταιρεία, την οποία όμως, και υποχρεώθηκε να πληρώσει τοις μετρητοίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου