Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Edison και ΕΛΠΕ το προτιμησιακό δικαίωμα για το ποσοστό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Elpedison - Το τίμημα στο επίκεντρο

Από το worldenergynews.gr
Ως εσωτερική υπόθεση αντιμετωπίζουν τα ΕΛΠΕ και η Edison την πρόθεση της EΛΛΑΚΤΩΡ να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην εταιρία παροχής προϊόντων ενέργειας Elpedison. 
Οι δύο μεγαλομέτοχοι της Elpedison με συνολικό μερίδιο 75,78% φέρονται να αξιοποιούν το προτιμησιακό δικαίωμα που έχουν από τη συμφωνία μετόχων και να έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές ανεπίσημες συζητήσεις με ..
την διοίκηση της EΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά του 22,74% που κατέχει o κατασκευαστικός όμιλος.  
Πηγές των δύο εταιριών επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αποχωρήσει από την Elpedison αλλά και το ενδιαφέρον της για εξαγορά του ποσοστού της, κάτι που τελικά, όπως τονίζουν θα κριθεί από το τίμημα. 
Με την διαμόρφωση μιας ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης του πωλητή συνδέουν εξάλλου κάποιες πηγές τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσω δημοσιευμάτων περί συζητήσεων της διοίκησης Καλλιτσάντση με ξένους επενδυτές. 
«Η Elpedison έχει σοβαρούς μετόχους που μπορούν να στηρίξουν την συνέχειά της», τονίζουν κύκλοι της ιταλικής Edison αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα που έχει ανακύψει θα επιλυθεί εσωτερικά. 
Η αποεπένδυση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από δραστηριότητες που δεν είναι του βασικού αντικειμένου της εταιρείας είχε γίνει γνωστή από όταν οι αδελφοί Καλλιτσάντση ανέλαβαν τα ηνία της εταιρείας το 2018. 
Στόχος της νέας διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον τομέα των ΑΠΕ και στην κατεύθυνση αυτή προχώρησε στην απορρόφηση της ΕΛ. ΤΕΧ Άνεμος. 
Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου στην Ελλάδα με ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 289 MW εκ των οποίων 18 αιολικά πάρκα ισχύος 282 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό 5 MW και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW. 
Στους διαγωνισμούς που διεξήγαγε η ΡΑΕ κέρδισε αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 28,8 MW με τιμή στα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ παράλληλα τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής ισχύος 202 MW έως το 2020. 
Το ύψος του ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΛ. ΤΕΧ Ανεμος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στις ΑΠΕ, ενώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της αναδιοργάνωσής της πέραν των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές εστιάζει επίσης στους κερδοφόρους τομείς των παραχωρήσεων και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου