Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Ο Λίβανος προειδοποιεί τους γείτονές του να μη χρησιμοποιήσουν για τον East Med αμφισβητούμενη περιοχή

Από το worldenergynews.gr
Ο Λίβανος προειδοποίησε την Πέμπτη  7/3/2019 τους μεσογειακούς γείτονές του ότι ο προγραμματισμένος αγωγός φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται να παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορα του σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η Βηρυτός έχει μια ανεπίλυτη θαλάσσια συνοριακή διαμάχη με το Ισραήλ - το οποίο θεωρεί ως εχθρική χώρα - σε μια θαλάσσια περιοχή..
περίπου 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται κατά μήκος της άκρης τριών από τα νότια ενεργειακά μπλοκ του Λιβάνου.

Το Ισραήλ ελπίζει να προσελκύσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στην κατασκευή του αγωγού  των 2.000 χλμ. (1.243 μιλίων) που θα συνδέει τους τεράστιους φυσικούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, με κόστος 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το reuters ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil, δήλωσε ότι είχε απευθυνθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας ζητώντας να μην παραβιάσει ο αγωγός τα δικαιώματα του Λιβάνου σε αυτό που χαρακτηρίζει  ως αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Σε ένα αντίγραφο της επιστολής προς το  υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας και επικαλείται το Reuters, ο Bassil  δήλωσε ότι ο Λίβανος δεν θα επέτρεπε την παραβίαση της κυριαρχίας του "ειδικά όταν πρόκειται για ενδεχόμενη προσπάθεια του Ισραήλ να καταπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία του Λιβάνου στην ΑΟΖ" .


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε την Τετάρτη 6/3/2019 ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo θα επισκεφθεί το Ισραήλ μέσα στις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει με το σχέδιό του να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

"Σε λίγες μέρες, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έρθουν εδώ, μαζί με ... τον Pompeo, για να προωθήσουν έναν αγωγό αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών", δήλωσε ο Netanyahu.

Ο Pompeo δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επίσκεψή του στην περιοχή θα περιλαμβάνει επίσης μια στάση στη Βηρυτό και στο Κουβέιτ.

Ο Λίβανος χορήγησε πέρυσι άδεια σε μια κοινοπραξία της ιταλικής Eni, της γαλλικής Total και της ρωσικής Novatek για να πραγματοποιήσει την πρώτη υπεράκτια ενεργειακή εξερεύνηση της χώρας σε δύο μπλοκ. Ένα από αυτά το, Block 9, βρίσκεται σε ύδατα αμφισβητούμενα με το Ισραήλ.

Οι ηγέτες του Λιβάνου έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ισραήλ να μην εισβάλει στα υπεράκτια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ορισμένα μεγάλα πεδία φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από το 2009. Ωστόσο, η περιοχή δεν διαθέτει σημαντική υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας – έχουν ενταθεί σε πολλά μέτωπα.

Τον Ιανουάριο οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συμφώνησαν στο Κάϊρο να δημιουργήσουν ένα φόρουμ για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, να μειώσουν το κόστος των υποδομών και να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές. Ο Λίβανος και η Τουρκία δεν συμμετείχαν στη συνάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου