Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Αλεξία Τροκούδη: Η συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτουν οι γυναίκες τις βοηθά να είναι πιο αποτελεσματικές

Από το energypress.gr
Έχοντας πλέον 16 χρόνια εμπειρίας στην ενέργεια, με εξειδίκευση στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο της ενέργειας και στη ρύθμιση,  νιώθω πολύ δικαιωμένη για την επιλογή μου. Αυτό δηλώνει, μιλώντας στο energypress η Αλεξία Τροκούδη, Νομική Διευθύντρια Ρυθμιστικού και Κανονιστικού Πλαισίου ενέργειας των ΕΛΠΕ.

Υποστηρίζει ότι στη χώρα μας κάνουμε ..
ήδη βήματα, όσον αφορά την ανάθεση σε γυναίκες θέσεων ευθύνης, αλλά, όπως λέει χαρακτηριστικά, «έχουμε δρόμο ακόμα».

Η ίδια πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές leaders, εργάζονται σκληρά, έχουν όραμα και μεγάλη αφοσίωση στη δουλειά τους. Έχουν επίσης πολύ υψηλό emotional intelligence, γεγονός που τις βοηθά να είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Διαβάστε παρακάτω πως απάντησε η Αλεξία Τροκούδη στις ερωτήσεις του energypress:


Ποια βήματα σας οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια;

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα από το εμπορικό και τραπεζικό δίκαιο αλλά πολύ σύντομα βρέθηκα στον τομέα της ενέργειας. Πλέον με 16 χρόνια εμπειρίας στην ενέργεια με εξειδίκευση στο εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο της ενέργειας και στη ρύθμιση  νιώθω πολύ δικαιωμένη για την επιλογή μου. Η απαίτηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου για υιοθέτηση κοινών διατάξεων στα κράτη-μέλη οι οποίες συνεχώς μεταβάλλονται, η εφαρμογή τους σε αγορές υπό απελευθέρωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, καθιστούν τον κλάδο πολύ ελκυστικό για επαγγελματίες που συνεχώς θέλουν να εξελίσσονται. 

Κατέχω τη θέση Νομικής Διευθύντριας Ρυθμιστικού και Κανονιστικού Πλαισίου ενέργειας των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ. Συνεπώς, έχω την τύχη να εργάζομαι για έναν μεγάλο ενεργειακό Όμιλο με δραστηριοποίηση στην αγορά του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού με διεθνή παρουσία, γεγονός που κάνει τη δουλειά μου μια μεγάλη πρόκληση.

Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Που οφείλεται αυτό;

Θα τολμούσα να πω ότι αυτό ισχύει μεν, αλλά λιγότερο από άλλους τομείς όπως λόγου χάρη τον τραπεζικό. Από την άλλη, αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε σε μια σειρά από τομείς, αλλά είναι σαφές ότι είναι σε διαρκή αλλαγή. Όλο και περισσότερες εταιρίες στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται τα οφέλη που έχει η τοποθέτηση γυναικών σε τομείς ευθύνης. Στην Ελλάδα περίπου το 20% των εταιρειών έχουν γυναίκες  σε σημαντικές θέσεις ευθύνης με αντίστοιχο Ευρωπαϊκό ποσοστό να κινείται γύρω στο 27%. Άρα κάνουμε βήματα, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα. Ο Όμιλος μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα, έχοντας πολλές γυναίκες σε θέση ευθύνης όχι μόνο στη Γενική Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς ευθύνης. 

Υπάρχουν γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες (γενικά) και ταιριάζουν στην ενέργεια; Οι γυναίκες της ενέργειας ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν, αν έχουν;

Οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές leaders, εργάζονται σκληρά, έχουν όραμα και μεγάλη αφοσίωση στη δουλειά τους. Έχουν επίσης πολύ υψηλό emotional intelligence, γεγονός που τις βοηθά να είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Το έργο των γυναικών είναι κάποιες φορές πιο δύσκολο να πείσουν, ειδικά αν βρίσκονται σε έντονα ανδροκρατικά περιβάλλοντα, αλλά πρέπει με θάρρος να υποστηρίζουν το διαφορετικό που πιστεύουν. 
Μετά τη δουλειά, υπάρχει καθόλου… ενέργεια για τις άλλες υποχρεώσεις μιας γυναίκας ή για προσωπική ζωή;

Ένας επαγγελματίας για να είναι καλός στη δουλειά του πρέπει να μπορεί να βρίσκει χρόνο και για την οικογένεια του αλλά και για την προσωπική του ανάπτυξη. Σίγουρα η δουλειά καταλαμβάνει τον περισσότερο μου χρόνο, αλλά με γεμίζει καθώς συνεχώς εξελίσσομαι. 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή Αθηνών και κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Bristol της Αγγλίας στο Εμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο.

Εξασκώ τη δικηγορία από το 1994 κυρίως στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου και της Ρύθμισης.  Έχω εξασκήσει τη δικηγορία ιδιωτικά, ως Νομική Σύμβουλος στην Attica Bank, και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνίων Ελλάδος (ΟΤΕ).

Παρείχα νομικές υπηρεσίες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για 13 χρόνια, ενώ από το 2007 έως και το 2015 κατείχα τη θέση Επικεφαλής στο Νομικό τμήμα της ΡΑΕ.

Από τον Απρίλιο του 2015 εργάζομαι στον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ ΑΕ) και κατέχω τη θέση της Διευθύντριας Νομικής Υποστήριξης Ρυθμιστικού & Κανονιστικού Πλαισίου Ενέργειας.

Εκπροσωπώ τα ΕΛΠΕ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).

Παράλληλα είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ ΑΕ), στην εταιρεία ΕΛΠΕΤ-ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΕ, καθώς και στην εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου στην ΑΤΕΝ ΑΕ.

Εκπροσωπώ τα ΕΛΠΕ στο Νομικό τμήμα της FUELS EUROPE. Τέλος, είμαι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Δικαίου Ενέργειας (ΕΕδικΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου