Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα «μαύρου χρυσού»

Από το huffingtonpost.gr
Οι περισσότεροι θεωρούν ίσως πως η Σαουδική Αραβία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, ωστόσο ο πραγματικός κυρίαρχος μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ είναι η Βενεζουέλα.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει περίπου 300 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ βρίσκεται ..
μπροστά από τη Σαουδική Αραβία η οποία διαθέτει 266 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου.

Ποιες άλλες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου;

Το howmuch.net χρησιμοποιώντας στοιχεία του CIA Factbook δίνει την απάντηση, δημοσιεύοντας τη σχετική λίστα.

-Βενεζουέλα 300,9 δισεκατομμύρια βαρέλια

-Σαουδική Αραβία 266,5 δισεκατομμύρια βαρέλια

-Καναδάς 169,7 δισεκατομμύρια βαρέλια

-Ιράν 158,4 δισεκατομμύρια βαρέλια

-Ιράκ 142,5 δισεκατομμύρια βαρέλια

-Κουβέιτ 101,5 δισεκατομμύρια βαρέλια

-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 97,8 δισεκατομμύρια βαρέλια

-Ρωσία 80 δισεκατομμύρια βαρέλια

-Λιβύη 48,4 δισεκατομμύρια βαρέλια

-ΗΠΑ 36,5 δισεκατομμύρια βαρέλια

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές από τις χώρες που πρωταγωνιστούν στη λίστα με τα αποθέματα βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Έξι από αυτές -η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Λιβύη - είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους της χώρας και του ποσού των αποθεμάτων πετρελαίου.

Για παράδειγμα, το Κουβέιτ, το οποίο έχει έκταση 17.818 τετραγωνικών χιλιομέτρων, διαθέτει 101,5 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου, ενώ η Ρωσία, η οποία είναι σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη σε έκταση, έχει μόνο 80 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου.

Να αναφερθεί επίσης πως ενώ η χρήση του αργού πετρελαίου μπορεί να διευκολύνει τη ζωή και την εργασία, το κόστος για το περιβάλλον είναι σημαντικό λόγω της ρύπανσης που προκαλείται.

Οι ποικίλες ποσότητες αποθεμάτων πετρελαίου σε κάθε χώρα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανισορροπία των εισαγωγών και των εξαγωγών ενέργειας. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο περίπου 36,5 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου και εισάγουν σχεδόν 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η εξεύρεση εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου