Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Αρβανιτίδης: Αναίτια, αναποτελεσματική και αντιαναπτυξιακή η επιλογή ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΔΕΠΑ - Ανάγκη να παραμείνει ενιαία

Από το energypress.gr
Οι διατάξεις για την ΔΕΠΑ θα καθορίσουν την πορεία του τομέα φυσικού αερίου την επόμενη δεκαετία και επομένως κρίνονται ιδιαίτερης σημασίας πράγμα που δεν αντανακλάται στους χειρισμούς της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ στη Βουλή.

Υπογράμμισε, πως οι επιλογές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ θα οδηγήσει..
σε δυσάρεστες εξελίξεις στο κλάδο φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα σχήμα ιδιωτικοποίησης που χαρακτηρίζεται ως αναποτελεσματικό, αναίτιο και αντιαναπτυξιακό που θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου και συνολικότερα σε καταναλωτές και εργαζόμενους. «Βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές όπως και με την αποτυχία της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και ο τρόπος που γίνεται θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την εξεύρεση επενδυτών, καθώς, όπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν θα υπάρξει ιδιώτης επενδυτής που θα επιλέξει να επενδύσει σε μια εταιρεία που το management παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, όπως στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών ή διατηρεί δικαιώματα βέτο στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Αρβανιτίδης αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στον Υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, πού στηρίζεται η άποψη ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και η δημιουργία της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα λειτουργήσει θετικά για την ανταγωνιστικότητα.

Έπιπλέον, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πως από την στιγμή που θέλει να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, αυτές να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και όχι να μένουν στον αέρα διατηρώντας την ομηρία των εργαζομένων.

Επισημαίνοντας πως δεν προκύπτει καμία ανάγκη ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΔΕΠΑ, η εταιρεία « πρέπει να παραμείνει ενιαία για λόγους δημοσίου και επιχειρηματικού συμφέροντος».

Σημείωσε δε, πως το υπάρχον σύστημα έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά μέχρι τώρα και επομένως δεν τίθεται ανάγκη για μια τέτοια κίνηση από πλευράς κυβέρνησης, ιδιαίτερα, αν ληφθεί υπόψη η γεωπολιτική διάσταση που υπάρχει σε έργα που αφορούν διακρατικές συμφωνίες και συμπράξεις (διεθνή έργα φυσικού αερίου, διεθνείς συμβάσεις κλ.π) και επομένως πρέπει να διατηρείται ισχυρός ο δημόσιος λόγος και παρέμβαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου