Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Αισθητήρας εντοπίζει τις βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές πριν αυτές συμβούν

Από το naftemporiki.gr
Ένα νέο σύστημα, το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές του ΜΙΤ, μπορεί να παρακολουθεί τη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών συσκευών σε ένα κτίριο, πλοίο ή εργοστάσιο, διαπιστώνοντας ποιες είναι σε λειτουργία ανά πάσα στιγμή και εάν κάποιες παρουσιάζουν ενδείξεις επικείμενης βλάβης.

Όπως αναφέρει το MIT News, όταν δοκιμάστηκε σε σκάφος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, το σύστημα ήταν σε θέση να υποδείξει..
έναν κινητήρα με καμμένες καλωδιώσεις, ο οποίος θα μπορούσε να είχε προκαλέσει σοβαρή φωτιά.

Ο νέος αισθητήτας, ο οποίος μπορεί να παρακολουθείται μέσω μιας εύχρηστης οθόνης (NILM- non-intrusive load monitoring), παρουσιάζεται στο τεύχος Μαρτίου του ΙΕΕΕ Transactions on Industrial Informatics, σε paper από τον καθηγητή Ηλεκτρολογίας- Μηχανολογίας του ΜΙΤ Στίβεν Λιμπ, τον απόφοιτο Αντρέ Αμπουλιάν και άλλα επτά άτομα από το ΜΙΤ, την Ακτοφυλακή και τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Ένα δεύτερο paper θα εμφανιστεί στο τεύχος Απριλίου του Marine Technology.

Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που προσαρμόζεται στο εξωτερικό ενός ηλεκτρικού καλωδίου, σε ένα και μόνο σημείο, χωρίς να απαιτείται κόψιμο ή άλλου είδους επέμβαση στα καλώδια. Από εκείνο το σημείο μπορεί να αντιλαμβάνεται τη ροή του ρεύματος στο καλώδιο και να εντοπίζει τις χαρακτηριστικές «υπογραφές» του κάθε κινητήρα, αντλίας ή είδους εξοπλισμού γενικότερα στο κύκλωμα, αναλύοντας τις διακυμάνσεις στην τάση όποτε μια συσκευή ανοίγει ή κλείνει. Το σύστημα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Η εν λόγω τεχνολογία θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλη για χρήση σε σχετικά μικρά ηλεκτρικά συστήματα όπως σε πλοία, κτίρια ή εργοστάσια, όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός ηλεκτρικών συσκευών προς παρακολούθηση. Επίσης, η χρήση του συστήματος αυτού είναι ιδιαίτερα εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση- στο ταμπλό προβάλλονται δείκτες για όλες τις συσκευές που παρακολουθούνται, με βελόνες να βρίσκονται στο πράσινο όταν μια συσκευή λειτουργεί κανονικά και στο κίτρινο ή κόκκινο όταν εντοπίζονται προβλήματα.

Κατά τον Λιμπ, το σύστημα προσφέρεται για χρήση τόσο σε στρατιωτικές, όσο και σε βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς όλοι του οι υπολογισμοί και οι αναλύσεις γίνονται τοπικά, εντός του ίδιου του συστήματος, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Ίντερνετ- άρα το σύστημα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και απομονωμένα, κάτι που το καθιστά ασφαλές από εξωτερικές παρεμβάσεις ή υποκλοπές δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου