Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Η ψηφοθηρία των δημοτικών εκλογών «παγώνει» το ερευνητικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ στη χερσαία περιοχή Άρτα – Πρέβεζα

Από το energypress.gr
Ολιγάριθμες ομάδες κατοίκων, αλλά και «κατ΄ επάγγελμα» αντιδρώντων, οι οποίες κινδυνολογούν για το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών που θέλουν να ξεκινήσουν τα ΕΛΠΕ στη χερσαία περιοχή  Άρτας – Πρέβεζας φαίνεται ότι βρίσκουν ευάλωτους δημοτικούς άρχοντες ενόψει δημοτικών εκλογών και δημιουργούν ήδη, δυσανάλογα σοβαρό πρόβλημα στον ερευνητικό προγραμματισμό της εταιρείας.

Τα ΕΛΠΕ έχουν κάνει λεπτομερή ενημέρωση στους..
τοπικούς φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη μηδενική όχληση των σεισμικών ερευνών, είχαν, δε, διαβεβαιώσεις για τη θετική στάση των τοπικών δημοτικών παραγόντων που δήλωναν πεισμένοι και έτοιμοι να εισηγηθούν την παραχώρηση άδειας διέλευσης.

Παρόλα αυτά, σε δύο Δήμους της περιοχής, εκείνους της Άρτας και των Κεντρικών Τζουμέρκων, οι τοπικοί παράγοντες ανέκρουσαν πρύμναν και τα Δημοτικά Συμβούλια απέρριψαν τη χορήγηση άδειας.

Το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου και με την πρόθεση των εκ νέου υποψήφιων δημάρχων και συμβούλων να μην αφήσουν "καμιά ψήφο να πάει χαμένη", αλλά και να μην εμφανιστούν ότι υστερούν σε αγωνιστικότητα.

Η ουσία είναι όμως, ότι η συνέχιση του προγράμματος παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις και στην περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου που θα ήταν η επόμενη περιοχή των σεισμικών ερευνών.

Οι αντιδράσεις πάντως, κυρίως όταν παίρνουν τη μορφή αποφάσεων τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων, μπορεί να είναι καθοριστικές, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται, μετά από δεκαετίες, μπροστά σε μια σημαντική πιθανότητα να βρεί αξιόλογα κοιτάσματα, πολλώ μάλλον όταν έχει καταφέρει να ερευνούν για λογαριασμό της οι κατά τεκμήριο ηγήτορες του παγκόσμιου πετρελαϊκού χάρτη.

«Αυτή η ευκαιρία την οποία έχει η χώρα δεν πρέπει να πάει χαμένη» δηλώνουν στο energypress αξιόπιστα στελέχη του χώρου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πόσο επικίνδυνο είναι να υπάρχουν, είτε καθυστερήσεις από την πλευρά της επίσημης πολιτείας, είτε ανέξοδες αντιδράσεις από πολύ μικρές τοπικές μειοψηφίες, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση στις εμπλεκόμενες ξένες εταιρείες ότι η δραστηριοποίηση στην έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας ενέχει πιθανότητες «περιπέτειας».

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται, για παράδειγμα, επειδή ήδη καταγράφεται κάποια δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι, στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο, περιοχές δηλαδή τις οποίες έχουν «πάρει» πολυεθνικές όπως η Total, η ExxonMobil ή η Repsol, καθυστερεί χωρίς ορατό λόγο η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η ψήφιση από τη Βουλή της Σύμβασης Παραχώρησης. Οι χρόνοι διεκπεραίωσης των διαδικασιών αυτών είναι δυσανάλογα μεγάλοι σε σχέση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, γεγονός που καταγράφεται στα συγκριτικά μειονεκτήματα της δικής μας αγοράς.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί το αρνητικό προηγούμενο που αναφέρθηκε παραπάνω, κυρίως στις χερσαίες περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας.

Τα δεδομένα, με βάση τις αναλυτικές επιστημονικές αλλά και ρεαλιστικές εξηγήσεις των αρμόδιων για τα θέματα αυτά, δεν αφήνουν στην πραγματικότητα κανένα περιθώριο για καλλιέργεια παράδοξων θεωριών κινδυνολογίας. Παρόλα αυτά, οι θεωρίες αυτές επαναλαμβάνονται…

Μύθοι και πραγματικότητα

Εκείνο που προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει, και σε τοπικό επίπεδο, αρμόδιοι επιστήμονες, προκύπτει ότι κανένας από τους «μύθους» που καλλιεργούνται σχετικά με τις πιθανές συνέπειες, είτε κατά τις σεισμικές ερευνητικές προεργασίες, είτε κατά τη φάση των γεωτρήσεων, δεν ευσταθεί. Ειδικότερα:

Πότε στα χρονικά δεν έχουν ενεργοποιηθεί σεισμικά ρήγματα από καμία από τις γεωφυσικές έρευνες και γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως παρόλο που οι έρευνες για πετρέλαιο γίνονται σε ορισμένες από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, όπως η Αλάσκα και η Καλιφόρνια.
Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών γεωτρήσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογονανθράκων. Μάλιστα μετά το ατύχημα στο κόλπο του Μεξικού, οι διαδικασίες ελέγχου έγιναν πιο λεπτομερείς και αυστηρές εκμηδενίζοντας ουσιαστικά την περίπτωση ανθρώπινου λάθους, ενώ η τεχνολογία πλέον έχει βελτιωθεί σε επίπεδα που εξασφαλίζει πλήρως την πλήρη και ακαριαία διακοπή της γεώτρησης.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ερευνών είναι μηδενικό, καθώς διαμορφώνεται αυστηρότατο και λεπτομερέστατο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Δράσης, με στόχο την ελάχιστη δυνατή διατάραξη του τοπικού οικοσυστήματος. Είναι ενδεικτική η εμπειρία από τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για να μην επηρεαστεί η πλούσια θαλάσσια ζωή στην περιοχή.
Η εναπόθεση των απορριμμάτων από τη γεώτρηση δεν γίνεται στη θάλασσα ή στην κοντινότερη στεριά. Τα υλικά αυτά διαχωρίζονται από τα ρευστά της γεώτρησης με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνικών και διατίθενται σε χερσαίο χώρο χαμηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας, που θα έχει προκαθοριστεί και αδειοδοτηθεί.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η δοκιμαστική γεώτρηση να προκαλέσει την ενεργοποίηση γειτονικών σεισμικών ρηγμάτων ή σε περίπτωση σεισμικής δόνησης κατά τη διάρκεια της ερευνητικής γεώτρησης να προκληθεί αστοχία στο υλικό και πιθανόν διαρροή ρυπογόνων ουσιών στο περιβάλλον. Δεν  έχει καταγραφεί ποτέ και πουθενά σε παγκόσμιο επίπεδο στη διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία, ούτε μία περίπτωση αστοχίας των σωληνωμένων επενδύσεων των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ούτε και των εγκαταστάσεων πετρελαίου κατά την εκδήλωση σεισμού.
Δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, από ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου σε περίπτωση καταστροφής του γεωτρύπανου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην άμεση περιοχή του έργου λόγω της τοποθέτησης και τσιμέντωσης χαλύβδινων σωλήνων που διατρέχουν τη γεώτρηση σε όλο το μήκος των υδροφόρων στρωμάτων.
Από προηγούμενες ερευνητικές εργασίες προκύπτει ότι οι πιθανές θέσεις των ερευνητικών γεωτρήσεων είναι κυρίως σε απομακρυσμένους ορεινούς όγκους, μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Η πιθανή γειτνίαση της εγκατάστασης με καλλιεργήσιμες ή κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος εκτάσεις δεν δημιουργεί κινδύνους για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Σε μια ζώνη περιμετρικά των εγκαταστάσεων τοποθετείται σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων μέσω του οποίου εξειδικευμένο προσωπικό ελέγχει την ποιότητα των νερών, του εδάφους, του αέρα, των καλλιεργειών, της πανίδας και χλωρίδας κ.λπ. και αναπτύσσεται πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου