Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

ΥΠΕΝ: Για μετά τον Ιούνιο πάει η αποκρατικοποίηση της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» - Ετοιμάζεται το 5ετές business plan

Από το energypress.gr
Για τις αρχές του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου προβλέπεται η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου και προβλέπει..
τη διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρίες - με σκοπό το δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου - δίνει περιθώριο τριών μηνών από την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Όπως αναφέρουν πηγές, αφού παρέλθει το διάστημα των τριών μηνών θα εκκινήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (50,1%) της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Έτσι, εκτιμάται ότι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί τον Μάρτιο τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορέσει να ξεκινήσει τον διαγωνισμό γύρω στον Ιούνιο με Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι με βάση και αυτήν την εξέλιξη το χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης δείχνει να πηγαίνει όλο και πιο πίσω. Αρχικά προβλεπόταν η κατάθεση του νομοσχεδίου περί το Νοέμβριο με Δεκέμβριο, στη συνέχεια μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο, ενώ ανάλογη πρόγευση καθυστέρησης έδινε και το ADP του ΤΑΙΠΕΔ που όριζε την εκκίνηση της αποκρατικοποίησης τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ψήφιση των διατάξεων για το split της εταιρίας.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τη συγχώνευση της ΔΕΠΑ με την ΕΠΑ Αττικής για τη δημιουργία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην οποία θα περάσουν οι δραστηριότητες της χονδρικής και λιανικής πώλησης αερίου, αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας.

Επίσης ορίζουν τη συγκέντρωση της ΕΔΑ Αττικής με τη ΔΕΔΑ για την ίδρυση της ΔΕΠΑ Υποδομών και στη συνέχεια τη δημιουργία μίας θυγατρικής της τελευταίας όπου θα υπαχθούν οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στα διεθνή επενδυτικά σχέδια για αγωγούς και άλλες υποδομές.

Ταυτόχρονα και όπως αναφέρουν πληροφορίες ήδη η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης έχει αναθέσει σε σύμβουλο την εκπόνηση πενταετούς επιχειρησιακού πλάνου, στοιχείο απαραίτητο για το άνοιγμα του data room στους υποψήφιους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου