Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Απεργία ξεκινά σήμερα στη ΔΕΔΑ για την τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας

Από το energypress.gr
Τριβές προκαλεί το κρίσιμο θέμα των εργασιακών στο εσωτερικό των θυγατρικών της ΔΕΠΑ, ενόψει της διχοτόμησής της, με το προσωπικό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) να προχωρά σήμερα σε 24ωρη απεργία.

Αιτία, το γεγονός ότι τελούν υπό κατάργηση τόσο ο εσωτερικός κανονισμός εργασίας, όσο και η συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως ορίζει..
το σχέδιο νόμου για το split της ΔΕΠΑ, το οποίο θα οδεύσει μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η μονομερή τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και συλλογικών συμβάσεων στις θυγατρικές εταιρείες που θα απορροφήσει η ΔΕΠΑ Υποδομών τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης. Αυτό ανοίγει τον δρόμο από τη μια για απολύσεις και από την άλλη για προσλήψεις.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΔΑ πρόκειται να ενσωματωθεί στη "ΔΕΠΑ Υποδομών", το σκέλος δηλαδή που θα αποσχισθεί από την υφιστάμενη ΔΕΠΑ και η οποία θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, κατέχοντας όλα τα δίκτυα διανομής αερίου της χώρας.

Σε αυτή τη συγκυρία, η διοίκηση της ΔΕΔΑ προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στα εργασιακά, προκαλώντας αντιδράσεις, με την "Ενωση Προσώπων ΔΕΔΑ", να την κατηγορεί ότι ενέργειες σαν αυτές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση ως προς τους όρους του Ν.4336, ο οποίος ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή το 2015.

Στον αντίποδα βέβαια υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες διαρροές σε φυλοκυβερνητικά μέσα, σύμφωνα με τα οποία, η διοίκηση της ΔΕΔΑ επιχειρεί με τις αλλαγές αυτές, να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, η διοίκηση της εταιρείας ανακάλυψε ότι μια ημέρα πριν την ανάληψη των καθηκόντων της (17 Οκτωβρίου 2018) είχε υπογραφεί ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που αφορούσε επτά μόνιμους υπαλλήλους, γι’ αυτό και κατήγγειλε τη σύμβαση καλώντας σε διαπραγματεύσεις τους εργαζόμενους, που απάντησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις. Βάσει των παραπάνω, η σύμβαση υπεγράφη παράνομα, χωρίς εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. και χωρίς σχετική ενημέρωσή του, από τους τελούντες υπό καρατόμηση, την ημέρα μάλιστα της γενικής συνέλευσης που ανήγγειλε την αντικατάστασή τους.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός των αλλαγών στα εργασιακά, οι συνδικαλιστές χρεώνουν στη διοίκηση της ΔΕΔΑ ότι προχωρά σε στελέχωση της εταιρείας με δανειζόμενο προσωπικό, κάνει προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες, όπως στη περίπτωση του οικονομικού διευθυντή, καθώς και ότι δημιουργεί τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων (τους μόνιμους, τους μέσω εργολάβου προσωπικού, τους δανειζόμενους, και τους ορισμένου χρόνου).

Το αίτημα του συνδικαλιστικού φορέα της ΔΕΔΑ προς τη διοίκηση είναι να φροντίσει για την ομογενοποίηση του προσωπικού, αποκαθιστώντας τους υπαλλήλους που απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις μέσω εργολάβου παροχής προσωπικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων δουλεύουν στον όμιλο της ΔΕΠΑ για περισσότερα από μια δεκαετία.

Επειδή η διοίκηση της ΔΕΔΑ δεν είχε ανταποκριθεί στα παραπάνω αιτήματα, έχει προκηρυχθεί για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ έχει αποφασοσθεί η προκήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών από τη προσεχή Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου.

Στα αιτήματα του προσωπικού είναι να πάρει πίσω η διοίκηση της ΔΕΔΑ την πρόθεση για καταγγελία της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας και του εσωτερικού κανονισμού εργασίας που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.4336/15, όπως επίσης να σταματήσουν οι πολλαπλές κατηγορίες εργαζομένων, και να στελεχωθεί η εταιρία με διαδικασίες και ανάλογα με τις ανάγκες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου