Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Το παράδοξο των πετρελαϊκών: Βουτιά στις τιμές, άλμα στα κέρδη

Από το naftemporiki.gr
Οι κορυφαίες πετρελαϊκές της Δύσης αποδείχθηκαν άκρως ανθεκτικές στη βουτιά των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και πέτυχαν υψηλότατα κέρδη για ακόμη μία χρονιά. 

Σήμερα οι δύο κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις, Exxon Mobil και Chevron παρουσίασαν καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, ακολουθώντας στο δρόμο που χάραξε από την περασμένη εβδομάδα ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός Royal Dutch Shell.

Οι διεθνείς τιμές του αργού..
μειώθηκαν 38% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Exxon να παράξει καθαρά κέρδη 6 δισ. δολαρίων. Κέρδη 3,7 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 19% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, εμφάνισε και η Chevron.

Πέρυσι η μέση τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 71 δολάρια το βαρέλι, περίπου 33% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2014. Ωστόσο, όπως προκύπτει από στοιχεία της FactSet, που δημοσιεύει η Wall Street Journal, τα αθροιστικά ετήσια κέρδη των πέντε κορυφαίων πετρελαϊκών (Exxon, Cheveron, Shell, BP και Total) το 2018 κινήθηκαν κοντά στα 84 δισ. δολάρια, δηλαδή ήταν 13% υψηλότερα σε σχέση με το 2014. 

Kαι οι τρεις έχουν προβεί σε αναδιαρθρώσεις, έχουν πουλήσει ενεργητικό και έχουν επικεντρωθεί στις πλέον επικερδείς δραστηριότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου. Έχουν δε δώσει έμφαση στη διύλιση, αλλά και έχουν επιχειρήσει είσοδο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου