Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

TASS: Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση των ποσοστώσεων από τον ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής

Από το energypress.gr
Ο OPEC αναμένεται να δημοσιεύσει συγκεκριμένες ποσοστώσεις περικοπής της παραγωγής πετρελαίου για τις χώρες που αποτελούν μέρος της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Να θυμίσουμε ότι σχετικές ποσοστώσεις περιορισμού της παραγωγής είχαν υιοθετηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στην συνάντηση..
των χωρών μελών του ΟΠΕK+ στη Βιέννη και αρχικά η δημοσίευσή τους είχε οριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου 2018, κάτι που βέβαια δεν συνέβη ποτέ.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο, αναφέρεται πως η τυχόν δημοσίευση ποσοστώσεων περικοπής της παραγωγής πετρελαίου θα αποτελέσει μια εξαιρετική βάση για να ξεπεραστεί το πέπλο σκεπτικισμού στην αγορά σε ότι αφορά την απόφαση του Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση των ΟΠΕΚ+ σχετικά με το ύψος της παραγωγής πετρελαίου, η τιμή του brent έπεσε περισσότερο από 10 δολάρια, σταματώντας στα 49.3 δολάρια ανά βαρέλι.

Αν λάβουμε υπόψιν μας έναν περισσότερο προσεκτικό υπολογισμό, τότε στο πρώτο μισό του 2019, η συνολική παραγωγή πετρελαίου των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να μειωθεί κατά  1.195 εκατ. βαρέλια ημερησίως φτάνοντας στα 43.874 εκατ. βαρέλια.

Ειδικότερα, η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειωθεί κατά 812,000 βαρέλια στα 25.937 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η παραγωγή των χωρών μη μελών του ΟΠΕΚ κατά 383,000 βαρέλια ημερησίως φτάνοντας τα 17.937 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Εν συνεχεία των παραπάνω υπολογισμών προκύπτει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα περιοριστεί κατά 322,000 βαρέλια πέφτοντας στα 10.31 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ την ίδια στιγμή, η ίδια έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής τον Ιανουάριο, φτάνοντας στα 10.2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο άλλος έτερος πόλος, η Ρωσία είναι να μειώσει την παραγωγή της σε πετρέλαιο κατά 230,000 βαρέλια, πέφτοντας στα 11.191 εκατ. βαρέλια ημερήσια παραγωγή.

Σε ποσοστά, η πραγματική μείωση της παραγωγής των χωρών μελών του ΟΠΕΚ θα πρέπει να είναι της τάξης του 3.02%, λαμβάνοντας υπόψιν τις εξαιρέσεις που ισχύουν για τις Ιράν, Λιβύη και Βενεζουέλα και όχι το 2,5% που αρχικά είχε αναφερθεί μετά την συνάντηση του Δεκεμβρίου. Τέλος, οι υπόλοιπες  χώρες  που συναποτελούν το σχήμα ΟΠΕΚ+ καλούνται να προχωρήσουν σε μείωση της τάξης του 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου