Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Σταθάκης στο Bloomberg: Έρχονται συμφωνίες με Αμερικανούς για τον εφοδιασμό της Ελλάδας με LNG – Στις 28/1 οι προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Από το worldenergynews.gr
Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου περιμένει τις προσφορές των ενδιαφερομένων για τα ΕΛΠΕ όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σταθάκης στο Bloomberg, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι έχει γίνει λεπτομερής προετοιμασία και θα ξεπεραστούν τα όποια τελευταία εμπόδια για την ιδιωτικοποίηση.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός υποστήριξε ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η σταθερή τροφοδοσία της Ελλάδας και με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ. «Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει αναφορικά με ποσότητες και τιμή, οπότε το αποτέλεσμα είναι..
ζήτημα μηνών», τόνισε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπου υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου, ο Υπουργός ανέφερε:

•    για τα ΕΛΠΕ, ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με δυνητικούς αγοραστές σχετικά με την ΕΛΠΕ Upstream», προκειμένου το Δημόσιο να διατηρήσει πλειοψηφικό έλεγχο στη θυγατρική, ΕΛΠΕ Upstream, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραχώρησης υδρογονανθράκων
•    για τη ΔΕΠΑ, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τον διαχωρισμό της εταιρείας σε «ΔΕΠΑ Υποδομών» και «ΔΕΠΑ Εμπορίας», με το Δημόσιο να διατηρεί πλειοψηφικό πακέτο στην πρώτη
•    για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ότι αναμένονται δεσμευτικές προτάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το νέο στοιχείο στη συνέντευξή του είναι το συγκεκριμένο στίγμα που έδωσε για συστηματοποίηση του εφοδιασμού της χώρας με αμερικανικό Lng μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς συζητήσεις με τους Αμερικανούς βρίσκονται σε εξέλιξη για προσδιορισμό ποσοτήτων και τιμών.

Η αρχή έγινε με την τροφοδοσία της ΔΕΠΑ από την Cheniere τον Δεκέμβριο του 2018.

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει ένα βασικό εμπόδιο για την πώληση ενός πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής στα ΕΛΠΕ, καθώς βιάζεται να ανταποκριθεί στους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ο υπουργός.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg, η Ελλάδα έχει έλθει σε συμφωνία με τους πιθανούς αγοραστές του ποσοστού των ΕΛΠΕ -(αποτιμώνται σε 1,16 δισ. ευρώ) και θεωρείται ως μια ιδιωτικοποίηση ορόσημο- αναφορικά με τον έλεγχο της ΕΛΠΕ Upstream.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, το δημόσιο θα ελέγχει το 50,1% της ΕΛΠΕ Upstream, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραχώρησης υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ.

"Οι συζητήσεις με τους πιθανούς αγοραστές του 50,1% των ΕΛΠΕ μέσω της ΕΛΠΕ Upstream έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα ζητήματα έχουν επιλυθεί", ανέφερε ο Γ. Σταθάκης.

Άλλα assets πλην των ΕΛΠΕ που προετοιμάζονται για πώληση, περιλαμβάνουν μέρη της ΔΕΠΑ, της εταιρείας προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας, και μονάδες που ανήκουν στη ΔΕΗ.

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τον Ιούλιο κατέληξε σε δύο επενδυτές για το πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής των ΕΛΠΕ (Glencore Energy και Vitol Holding) επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν στη διαδικασία.

Το ποσοστό πωλείται από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ, τον πρώτο και τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας διύλισης.

«Με κάποιες λεπτομέρειες να απομένουν για την συμφωνία μεταξύ των μετόχων περιμένουμε προσφορές μέχρι τις 28 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Γ. Σταθάκης.

Υποβολή ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Εμπορίας στο πρώτο 6μηνο του 2019

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, «η Ελλάδα προετοιμάζει το νομοσχέδιο για την διχοτόμηση του βασικού προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας, ώστε να προχωρήσει η πώληση του ενός τμήματος. Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ΔΕΠΑ Υποδομών (Infrastructure) και της ΔΕΠΑ Εμπορίας (Commercial) θα παρουσιαστεί στη Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου» ανέφερε ο υπουργός.

«Το Δημόσιο θα πουλήσει την πλειοψηφία της ΔΕΠΑ Εμπορίας διατηρώντας ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Η ΔΕΠΑ Υποδομών θα δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας και σε διεθνή επενδυτικά projects που αφορούν βασικές επενδύσεις στους διεθνείς αγωγούς. Αυτό το τμήμα θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο»

Εντατικοπιούνται οι προμήθειες LNG από ΗΠΑ

Το βασικό ζήτημα που έχει μεγάλη σημασία για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ έχει να κάνει με το γεγονός, όπως ανέφερε ο υπουργός, ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τους Αμερικανούς για τακτικές προμήθειες LNG και μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε συμφωνίες.

Αυτό ικανοποιεί την πλευρά των ΗΠΑ που θέλουν να ενισχύσουν τις εξαγωγές LNG, καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Γεωπολιτικά είναι μείζονος σημασίας καθώς η Ελλάδα υλοποιεί κινήσεις που θα της δώσουν τον ρόλο του ενεργειακού κόμβου. 

Παράλληλα μεγάλη σημασία θα παίξει και το FSRU της Aλεξανδρούπολης για την ενίσχυση της κατεύθυνσης αυτής.

Στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα θα καλέσει επενδυτές για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ΔΕΠΑ Εμπορίας το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Στην παρούσα φάση το Δημόσιο ελέγχει το 15% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ το 35%. 

Όπως είναι γνωστό, τον Δεκέμβριο η ΔΕΠΑ αγόρασε το πρώτο φορτίο LNG όπως είναι γνωστό από την Cheniere Energy, η οποία το έλαβε και το μετέφερε από την Corpus Christi που είναι η τελευταία μονάδα υγροποίησης LNG των ΗΠΑ δυναμικότητας 4,5 εκατ μετρικών τόνων μέχρι τώρα σε στήσια βάση και πριν ολοκληρωθούν οι νέες επενδύσεις. Η μονάδα που ανήκει στην Cheniere ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018.

Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τακτική προμήθεια αμερικανικού LNG από την Ελλάδα , όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

«Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις που αφορούν ποσότητες και τιμές για συγκεκριμένες προμήθειες και οι συμφωνίες πρόκειται να γνωστοποιηθούν τους επόμενους μήνες", συμπλήρωσε ο υπουργός

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πωλήσεις των λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ ώστε να περιοριστεί ο ρόλος ως βασικού παίκτη στην ενεργειακή αγορά όπως έχει δεσμευτεί η Ελλάδα στους πιστωτές της, ανέφερε ο κ. Σταθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου