Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Η μελέτη Ιταλών επιστημόνων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα... φύλλα δέντρων

Από το worldenergynews.gr
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται παγκοσμίως για την κατάργηση του άνθρακα και τη διείσδυση των ΑΠΕ στη ζωή μας, η έννοια της πράσινης ενέργειας αποκτά όλο και περισσότερο κυριολεκτική σημασία.

Όσο και αν ακούγεται αδιανόητο, το όραμα ορισμένων επιστημόνων είναι η μετατροπή των δέντρων γύρω μας σε γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Sustainability Times, μια ομάδα ερευνητών..
στην Ιταλία έχουν καταφέρει να μετατρέψουν ζωντανά φυτά σε πράσινες πηγές ενέργειας. 

Ένα φύλλο μόνο είναι αρκετό για να παράγει περισσότερα από 150 Volts ή αρκετό για να τροφοδοτήσει 100 λαμπτήρες LED.

Παράλληλα, μια ομάδα βιολόγων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Πίζας έχει αναπτύξει ένα υβριδικό οπωροφόρο δέντρο με φυσικά και τεχνητά φύλλα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως μια καινοτόμος «πράσινη» ηλεκτρική γεννήτρια μετατρέποντας τον άνεμο σε ηλεκτρισμό.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η ερευνητική ομάδα αποδεικνύει ότι ορισμένες δομές φύλλων μπορούν να μετατρέψουν τις μηχανικές δυνάμεις από την επιφάνεια ενός φύλλου σε ηλεκτρική ενέργεια. 

Συγκεκριμένα, όταν ένα φύλλο μετακινείται από τον άνεμο, συγκεντρώνει ηλεκτρικά φορτία στην επιφάνεια του λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτροδότηση επαφής.

Αυτά τα φορτία μεταδίδονται αμέσως στον εσωτερικό φυτικό ιστό, ο οποίος ενεργεί πολύ σαν ένα ηλεκτρικό καλώδιο με τη μεταφορά ηλεκτρισμού που παράγεται από την κίνηση σε άλλα μέρη του φυτού.

Κλείνοντας, με όλο και περισσότερα φύλλα που διοχετεύονται από τους ανέμους και που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρική ενέργεια, ολόκληρα δέντρα θα μπορούσαν σύντομα να μετατραπούν σε γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου