Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

«Έρμαιο» πολιτικών εξελίξεων η προσπάθεια αποκρατικοποίησης ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, λιγνιτικών

Από το worldenergynews.gr
Από μετάθεση σε μετάθεση τα χρονοδιαγράμματα για την πώλησή τους  


Το 2019 αρχίζει με τρεις σημαντικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και συνεχώς εντείνεται θα επιτρέψει την υλοποίηση τους παρά ..
τις καθυστερήσεις. 

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει για το τέλος του Ιανουαρίου, την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, αν και το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στο διαγωνισμό δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Πάντως οι δύο υποψήφιοι επενδυτές, η ελβετικών συμφερόντων Glencore και η ολλανδική Vitol, εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των ΕΛΠΕ έχοντας διαμορφώσει συμμαχίες. 

Η μεν Glencore με τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Carlyle, η δε Vitol με την αλγερινή Sonatrach. 

Βεβαίως οι οικονομικές επιδόσεις των ΕΛΠΕ ανεβάζουν ψηλά τον πήχη του προσδοκώμενου τιμήματος, καθώς εκτιμάται ότι το 2018 έκλεισε με EBΙΤDA κοντά στο 1 δισ. ευρώ. 

Νομοσχέδιο για τη ΔΕΠΑ 

Μέσα στον Ιανουάριο, εξάλλου, αναμένεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει το νομοσχέδιο και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. 

Ένα νομοσχέδιο που επρόκειτο να παρουσιαστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη παραμένει στα συρτάρια του ΥΠΕΝ.  

Όπως είναι γνωστό στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο τα δίκτυα φυσικού αερίου. 
Ως εκ τούτου το νομοσχέδιο θα προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες. 

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα είναι και η πρώτη για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα εκκινήσει διαδικασίες πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συμπεριληφθούν οι δραστηριότητες στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, στην ΕΠΑ Αττικής, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Η δεύτερη εταιρεία, που θα προκύψει από τον διαχωρισμό, η ΔΕΠΑ Υποδομών θα περιλαμβάνει τις συμμετοχές στα δίκτυα διανομής Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα και τα διεθνή επενδυτικά σχέδια των αγωγών. 

Στην εταιρία αυτή, το δημόσιο θα διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών και όπως όλα δείχνουν σε αυτή τη φάση δεν θα ενταχθεί στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. 

Πάντως με δεδομένους τους ρυθμούς που έχουν ακολουθηθεί μέχρι στιγμής η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν αναμένεται νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του έτους και βεβαίως όλα συναρτώνται με τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. 

Άγνωστη η τύχη των λιγνιτικών  

Ο Ιανουάριος, τέλος, είναι καθοριστικός μήνας και για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔEH στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.

Πρόκειται για μία σημαντική δοκιμασία που θα καθορίσει και το μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Seven Energy (Τσεχία), Όμιλος Κοπελούζου - Shenhua, Μυτιληναίος, EPH (Τσεχία) και ΕΛΒΑΛ - ΧΑΛΚΟΡ που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καλούνται εντός των επομένων ημερών να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. 

Βεβαίως εξ αυτών εντός του παιχνιδιού φαίνεται ότι έχουν μείνει πλέον μόνο τα δυο πρώτα σχήματα και η ανησυχία για την έκβαση της υπόθεσης είναι διάχυτη τόσο εντός της ΔΕΗ όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης.   

Οι ημερομηνίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων μετατίθενται συνεχώς, καθώς το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για την παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη. 

Οι υψηλές τιμές δικαιωμάτων CO2, η στροφή της ευρωπαϊκής αγοράς σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη των ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης προκαλούν προβληματισμούς ως προς την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού. 

Αν και επισήμως η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η 7η Ιανουαρίου, εντούτοις προκειμένου να τρέξει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων των δύο σταθμών, δεν αποκλείεται τελικά ο διαγωνισμός να μετατεθεί για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου