Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Γιατί αργεί να φθάσει στην Ελλάδα το αμερικανικό όνειρο

Από το insider.gr
Στην Ελλάδα έφθασε πρόσφατα ένα φορτίο αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου , μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και ένα δεύτερο. Οι ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος , ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θέλουν να φέρουν την τεχνογνωσία τους, ότι αμερικανικοί κολοσσοί ετοιμάζονται να επενδύσουν..
στη χώρα μας. Όμως που βρίσκονται και δεν τους βλέπουμε; 

Μόλις χθες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Athens Energy Forum επικρότησε για άλλη μια φορά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Μάλιστα η Συμφωνία των Πρεσπών έφθασε σε σημείο να θεωρείται από την αμερικανική πλευρά ως εισιτήριο για την Ελλάδα, ως «όχημα για να ξεκλειδώσουν οικονομικές δυνατότητες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης . Ο ίδιος βλέπει προοπτικές εκτός των άλλων και για ενεργειακές συνεργασίες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια κλπ) και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «σημείο καμπής» για την αντίληψη που έχει ο κόσμος για την Ελλάδα και το ρόλο της για την περιφερειακή σταθερότητα. Με άλλα λόγια δηλαδή, η Ελλάδα «ανέβηκε στα μάτια» κάποιων με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Όσον αφορά όμως στο «δια ταύτα», μέχρι στιγμής ο μοναδικός αμερικανικός κολοσσός που άρχισε πρόσφατα να αναπτύσσει δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι η πετρελαϊκή ΕxxonMobil η οποία σε κοινοπραξία με τη γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν αναλάβει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη. 

Στα «σκαριά» βρίσκεται επίσης σχέδιο της Tesla για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων ελληνικών νησιών με συνδυασμό παραγωγής από ΑΠΕ και μπαταρίες αποθήκευσης, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων ντίζελ.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν και στη συνέχιση των επενδύσεων αμερικανικών κεφαλαίων στα ναυπηγεία της Ελλάδας, μετά την απόκτηση του Νεωρίου από την ONEX. 

Αυτά όμως δεν είναι αρκετά. Και αυτό φαίνεται από την αντίληψη που έχει η αμερικανική πλευρά ότι η έντονη παρουσία της στην φετινή ΔΕΘ ήταν αρκετή. Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο που λαμβάνονται οι επενδυτικές αποφάσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις και αν τελικά είναι εφικτό να περάσουν με τρόπο ουσιαστικό από τη θεωρία στην πράξη, ο κ. Πάιατ μιλώντας στο ίδιο συνέδριο σημείωσε ότι η παρουσία τους στη ΔΕΘ (και η αμερικανική αποστολή) αποτελούν υποστήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την Κίνα, όπου οι επενδύσεις στο εξωτερικό υλοποιούνται με κυβερνητική πρωτοβουλία και απόφαση, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι υπόλογες στους μετόχους τους, υπονοώντας έτσι ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί σε ανώτατο επίπεδο να ενθαρρύνει π.χ επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ανάλογα με το τι τους συμφέρει.

Και αυτό τελικά είναι ένα «αγκάθι» και ένα μεγάλο «αλλά» όταν περιμένουμε να δούμε το αμερικανικό όνειρο να πλησιάζει την Ελλάδα και να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Να δούμε περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις να έχουν παρουσία στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου