Από το greeklignite.blogspot.com
Πριν από 2 χρόνια είχαμε δει πως μελέτη στη Βρετανία είχε τεκμηριώσει μείωση της αξίας των ακινήτων στις περιπτώσεις που γειτνιάζουν με ανεμογεννήτριες. Είχαν εξεταστεί τιμές συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων σε Αγγλία και Ουαλία στο διάστημα 2000 έως και 1ο τρίμηνο 2012. Βρέθηκε πως τα μεγάλα αιολικά πάρκα (20+ ανεμογεννήτριες) μειώνουν τις τιμές των ακινήτων κατά 12% σ' απόσταση έως 2 χιλιόμετρα. Αν υπάρχει ορατή ανεμογεννήτρια σ' απόσταση έως 2 χιλιόμετρα, η μείωση της τιμής που διαπιστώθηκε κατά τη έρευνα φθάνει το 5-6%. Φθάνει σε κάτω από 2% για απόσταση 2-4 χιλιόμετρα και σε κάτω..
από 1% για απόσταση 8-14 χιλιόμετρα, απόσταση που είναι και το όριο για ορατότητα. Απλά πράγματα: όσο είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επηρεάσουν πτωτικά τις τιμές των ακινήτων.
Τώρα μια νέα μελέτη, που μας έρχεται από τη Γερμανία, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: η γειτνίαση με ανεμογεννήτριες μειώνει τη μεταπωλητική αξία των μονοκατοικιών, ανάλογα με την απόσταση.
Όπως λέει το σχετικό δελτίο τύπου, η μελέτη έγινε απ' το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών RWI - Leibniz, το οποίο έχει αξιολογήσει σχεδόν 3 εκατομμύρια προσφορές πωλήσεων, οι οποίες εμφανίστηκαν κατά την ...
περίοδο μεταξύ 2007 και 2015 στην ηλεκτρονική πύλη Immoscout24. Ο αντίκτυπος στις τιμές των ακινήτων εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο τιμολόγησης, με βάση το οποίο τα ακίνητα κρίθηκαν σύμφωνα με τις εγγενείς και εξωγενείς αξίες τους και το οποίο, πέρα από τα πολλά χαρακτηριστικά του ακινήτου και το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, λαμβάνει υπόψη την ακριβή απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών και των υπό εξέταση μονοκατοικιών. Το τελικό/γενικό συμπέρασμα είναι πως η αξία ενός σπιτιού ένα χιλιόμετρο μακριά από μια ανεμογεννήτρια μειώνεται κατά μέσο όρο 7%, με παρατηρημένη μείωση ακόμα και 23%.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι ανεμογεννήτριες που είναι χτισμένες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από μια μονοκατοικία οδηγούν κατά μέσο όρο σε μείωση της τιμής του ακινήτου κατά 7,1%.
Με την αυξανόμενη απόσταση από την ανεμογεννήτρια, το αποτέλεσμα μειώνεται. Σε απόσταση οκτώ έως εννέα χιλιομέτρων οι ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων.
Τα παλιά σπίτια στις αγροτικές περιοχές πλήττονται περισσότερο, καθώς η απώλεια αξίας στην ακτίνα ενός χιλιομέτρου μπορεί να είναι ακόμη και 23%. Αντίθετα, τα σπίτια σε προαστιακές αστικές τοποθεσίες χάνουν πολύ λίγο σε αξία στην ίδια απόσταση με μια ανεμογεννήτρια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή στις αστικές περιοχές οι διαταραχές του τοπίου ή του θορύβου είναι λιγότερο αισθητές από ό,τι στην ύπαιθρο.
Οι ερευνητές αποδίδουν τη μείωση της αξίας των ακινήτων στις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο άμεσο περιβάλλον τους - για παράδειγμα λόγω του θορύβου και της διαταραχής του τοπίου.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν τα αρνητικά για τα αιολικά συμπεράσματα, στη μελέτη δόθηκε ο τίτλος "Τοπικό κόστος για παγκόσμιο όφελος - η περίπτωση των ανεμογεννητριών". Μόνο που ο τίτλος είναι εξόχως παραπλανητικός: αφενός μάλλον βάσιμα μπορώ να υποθέσω πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που χάνουν σε αξία δεν παρηγορούνται ιδιαίτερα απ' την ιδέα πως η τσέπη τους αδειάζει για το "παγκόσμιο καλό", ιδίως όταν βλέπουν τη γειτονική τους Πολωνία να εγκαινιάζει νέα ανθρακικά εργοστάσια αξιόπιστης ηλεκτροπαραγωγής ή όταν έρχεται στα χέρια τους ο φουσκωμένος απ' τις επιδοτήσεις των αιολικών λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Αφ' ετέρου, δεν υπάρχει κανένα "παγκόσμιο καλό", μόνοι κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών, όλοι οι υπόλοιποι χάνουμε, όπως έδειξε η τελευταία Γερμανική ανοησία της κατασκευής νέου εργοστασίου φυσικού αερίου ακριβώς εκεί όπου έχουν δυο νεότατα και τα έκλεισαν.
Τα συμπεράσματα, που είναι απολύτως όμοια με τα συμπεράσματα της αντίστοιχης Βρετανικής, δημοσιεύτηκαν στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt στις 20/1/2019, με το χαρακτηριστικό τίτλο "Windkraft vernichtet Immobilienwerte - η αιολική ενέργεια καταστρέφει τις αξίες των ακινήτων.
Η μείωση αφορά χρονική περίοδο που οι ανεμογεννήτριες ήταν μικρότερες σε μέγεθος κι όχι τόσο πυκνοτοποθετημένες όσο τα τελευταία χρόνια. Τι συμπεράσματα θα έχει μια παρόμοια μελέτη για την περίοδο 2015-2020; Ή για την περίοδο 2020-2030, που η Γερμανία θα έχει γεμίσει με τα δεκάδες χιλιάδες σκουριασμένα κουφάρια των ανεμογεννητριών της περιόδου 2000-2020, που θα περιμένουν στη σειρά για αποσυναρμολόγηση; Κι ακόμα χειρότερα, όπως ήδη συμβαίνει στη Βόρεια Γερμανία, το έδαφος θα έχει μείνει γεμάτο θαμμένες μπετονένιες βάσεις - μνημεία του ανθρώπινου παραλογισμού και απληστίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου