Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Δύο ενδεχόμενα για την γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ

Από το economytoday.sigmalive.com
Την εκτίμηση ότι κάτι δεν πήγε καλά στην γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum εξέφρασε ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Τσακίρης ανέφερε πως, δεδομένων των δημοσιευμάτων ότι ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερη, επιβεβαιωτική γεώτρηση προκειμένου να υπάρξουν..
ανακοινώσεις για τον στόχο «Δελφύνη», είτε δεν μπόρεσε να μετρηθεί το πάχος των στρωμάτων φυσικού αερίου από τη στιγμή που άνοιξε η «δεξαμενή», είτε οι ποσότητες που βρέθηκαν είναι αμελητέες. 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Delphyne-1» στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

«Αν αποφασιστεί να μην υπάρξει επιβεβαιωτική γεώτρηση, σημαίνει ότι δεν βρήκαν τίποτα», είπε επισημαίνοντας ότι αυτό θα σημαίνει ότι θα πρόκειται για την Πέμπτη συνεχή αποτυχημένη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2011 κι έπειτα. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως ότι η επόμενη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 θα είναι αποτυχημένη. Σύστησε δε υπομονή κι επιμονή, καθώς αν δεν υπάρξουν γεωτρήσεις, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει φυσικό αέριο στις υπό έρευνα περιοχές. 

«Γεωλογικά, οι πιθανότητες να επιτύχει μια γεώτρηση και να ανακαλυφθεί φυσικό αέριο είναι πάντα οι μικρότερες σε σχέση με το να μην βρεθεί.  Ακόμα και οι πέντε αποτυχημένες γεωτρήσεις βρίσκονται εντός των στατιστικών δεδομένων του μέσου όρου που αφορούν τις ανακαλύψεις. Παγκοσμίως, μία στις έξι γεωτρήσεις οδηγεί σε ανακάλυψη. Στην περιοχή μας μπορεί να είναι και μία στις δέκα. Ήμασταν αρκετά τυχεροί και αρκετά άτυχοι να βρούμε φυσικό αέριο από την πρώτη γεώτρηση, οπότε καλλιεργήθηκε μια εικόνα ότι θα βρίσκουμε κάθε φορά. Δεν ήταν έτσι, δεν ήταν ποτέ έτσι», είπε.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε σχέση με το αν υπάρχει φυσικό αέριο στον στόχο «Γλαύκο», καθώς αν κι εκεί δεν ανακαλυφθεί κοίτασμα και η εταιρία δεν προχωρήσει σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, σημαίνει ότι το τεμάχιο δεν θα αξιοποιηθεί, κάτι που αποτελεί το απαισιόδοξο σενάριο με τα βλέμματα να στρέφονται στην εταιρία TOTAL και τις προθέσεις της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην διεύρυνση της παρουσίας της σε άλλα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. 

«Το τεμάχιο 10, πέραν των άλλων θετικών στοιχείων, έχει το γεωπολιτικό πλεονέκτημα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να το αμφισβητήσει», ανέφερε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου