Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Vitol και Glencore αναζητούν εταίρους για τη διεκδίκηση των ΕΛΠΕ

Από το kathimerini.gr
Σε αναζήτηση εταίρων για την από κοινού διεκδίκηση του 50,1% των ΕΛΠΕ βρίσκονται οι δύο υποψήφιοι επενδυτές Vitol και Glencore, ενόψει της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών τον Ιανουάριο του 2019.

Πληροφορίες φέρουν τη Vitol να βρίσκεται σε επαφές με την αλγερινή Sonatrach και την Glencore με αμερικανικά funds, ενώ την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ, προς ενημέρωση σχετικά με τα ΕΛΠΕ και τη διαγωνιστική διαδικασία, φέρεται να έχει ..
χτυπήσει και εταιρεία του Κατάρ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και τρίτων επενδυτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπράξουν με κάποιον από τους επενδυτές που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και έχουν προκριθεί για τη δεύτερη. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι ίδιοι οι υποψήφιοι επενδυτές όσο και το ΤΑΙΠΕΔ, διά των συμβούλων του, έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες επαφές με τρίτες εταιρίες οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και δείχνουν να κατασταλάζουν. Η εξέλιξη αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετική για τους πωλητές (Δημόσιο και όμιλο Λάτση) αφού η ενδυνάμωση των επενδυτικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν το 50,1% των ΕΛΠΕ δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγιστοποίηση του τιμήματος. Ζητούμενο εξάλλου με την έναρξη του διαγωνισμού ήταν από την πλευρά των πωλητών η κινητοποίηση ενδιαφέροντος εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στη διύλιση, κάτι που δεν έγινε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού αλλά φαίνεται να μπορεί να συμβεί στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, εάν Vitol και Sonatrach καταλήξουν πράγματι σε συμφωνία. Η είσοδος στα ΕΛΠΕ εταιρείας με τα χαρακτηριστικά της Sonatrach εγγυάται τη μελλοντική λειτουργία και ενδυνάμωση της δραστηριότητας της διύλισης, που αποτελεί και τη βασική δραστηριότητα του ελληνικού ομίλου.

To ενδιαφέρον αμερικανικών funds για τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη αναφορά του Aμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, μιλώντας περί αποκρατικοποιήσεων, αναφέρθηκε και στα ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι προσδοκά σε μια διαφανή διαγωνιστική διαδικασία.

Παράλληλα με τις επαφές μεταξύ επενδυτών, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις και με το ελληνικό Δημόσιο και την Paneuropean (όμιλος Λάτση) για την οριστικοποίηση των κειμένων της συμφωνίας μεταβίβασης και της συμφωνίας μετόχων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο και η Paneuropean θα εξακολουθούν να συμμετέχουν στα ΕΛΠΕ και μετά την πώληση, με ποσοστό 14% έκαστος. Σημείο τριβής μεταξύ πωλητών και υποψήφιων επενδυτών, που προέκυψε αίφνης, είναι η πρόταση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να διατηρήσει το Δημόσιο πλειοψηφικό ή ακόμη και πλήρη έλεγχο της εταιρείας στην οποία τα ΕΛΠΕ θα μεταβιβάσουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που τους έχουν παραχωρηθεί ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία.

Η πρόταση αιφνιδίασε τόσο τους επενδυτές όσο και την πλευρά Λάτση, αφού η συμφωνία που είχε υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο, και αποτυπώνεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει ότι το Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει άμεσα το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας holding (Exploration Holding Company), στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ωστόσο έχει θέσει τόσο στην πλευρά Λάτση όσο και στην πλευρά των επενδυτών, Vitol και Glencore, θέμα αύξησης του 25% τουλάχιστον στο 51%, διεκδικώντας ακόμη και το 100%. Πρόκειται για ένα από τα θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, που έχει μετατεθεί για το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου