Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για να ξαναχτίσουμε από την αρχή την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εργαζόμενους και το Συνδικάτο γνωρίζαμε ότι, παράλληλα με το μεγάλο θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποτελούσε η επίλυση σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας των εργαζομένων. Από τις αρχές Ιουλίου πιέσαμε την Διοίκηση της Εταιρείας και προκήρυξε τους απαιτούμενους Διαγωνισμούς του Ασφαλιστικού όσο και του Ιατροφαρμακευτικού Προγράμματος μας.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 14.12.18 και στο Γενικό Συμβούλιο στις 15.12.18 συζητήσαμε τα αποτελέσματα..
των Διαγωνισμών και αποφασίσαμε την συνέχιση των αναβαθμισμένων με καλύτερους όρους προγραμμάτων της Groupama και της Εθνικής. Καταφέραμε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία να πετύχουμε σημαντικές αυξήσεις στο μεγαλύτερο μέρος των παροχών του ιατροφαρμακευτικού, συμπεριλήφθηκε η κάλυψη ΦΠΑ και σε μη συμβεβλημένα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα μειώσαμε το οικονομικό του κόστος για τους εργαζόμενους, αλλά και την γραφειοκρατία εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την κάρτα ασφαλισμένου. Παράλληλα, επίσης για πρώτη φορά, καταφέραμε να δίνετε η δυνατότητα προαιρετικά σε οποιονδήποτε συνάδελφο το επιθυμεί με προσυμφωνημένο κόστος να επεκτείνει το πρόγραμμα και μετά την συνταξιοδότηση του.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε τις υποκριτικές κραυγές μελών του Δ.Σ., που μέσα από ένα ιδιότυπο Σύμφωνο Συμβίωσης Παρατάξεων, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους με Ανακοινώσεις που συνδικαλιστικά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους εργαζόμενους, αλλά γράφονται μόνο για να χαϊδεύουν τα αυτιά όσων έχουν απομείνει να τους υποστηρίζουν ακόμα.

Έχοντας την τύχη του Σωματείου για μια δεκαετία ας μας πουν σε ποια σημεία βελτίωσαν το ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα, πότε πέτυχαν καλύτερο πρόγραμμα με μικρότερο κόστος για τον εργαζόμενο, πότε σκέφτηκαν τον μελλοντικά συνταξιούχο συνάδελφο; 
Στο θέμα δε της Groupama κατάλαβαν ότι θα ήταν καλύτερα να μην "ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη" γιατί δεν τους έπαιρνε να "πιαστούν" στο παραμύθι των επιτοκίων και αποφάσισαν απολύτως υποκριτικά να συμφωνήσουν. Αυτό φαίνεται από την ανακοίνωση τους όπου προσπαθούν να μας εξηγήσουν ότι δεν κάνουν "μικροπαραταξιακή πολιτική", όχι διότι δεν την πιστεύουν αλλά διότι δεν τους βολεύει.

Το τραγικό είναι ότι μιλούν για ανενημέρωτους και κατ΄ επέκταση αδιάφορους εργαζομένους για το θέμα της πλήρους ιδιωτικοποίησης την στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών συμμετέχουν και είναι συσπειρωμένοι γύρω από την δράση του Σωματείου απέναντι στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ.
Δεν διάβασαν τις πλέον των εβδομήντα (70) Ανακοινώσεων και Δελτίων Τύπου από τις 2 Μάη και έπειτα αλλά και απουσίασαν ο προηγούμενος Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας από την συνέντευξη Τύπου του ΠΣΕΕΠ, όπου ο Νομικός μας Σύμβουλος ανέλυσε με λεπτομέρειες το νομικό σκέλος τους Αγώνα. Ποιο τραγικό είναι, ότι ακόμα και όταν ο Νομικός μας Σύμβουλος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης στο Γενικό Συμβούλιο αυτοί ισχυρίζονταν ότι γνώριζαν τα πάντα από το διαδίκτυο!!!

Αφού συνάδελφοι η ενημέρωση σας προέρχεται από τους εντολείς σας μέσα από την Κυβέρνηση και την Διοίκηση της Εταιρείας, τί παραπάνω θέλετε να μάθετε από εμάς… απλά προμηθευτείτε περισσότερα megabytes από τον πάροχο σας!

Εμείς στηριζόμενοι στο νομικό, συνδικαλιστικό και επικοινωνιακό τρίπτυχο, ακούμε φωνές που στο παρελθόν έκαναν αγώνες μόνο όταν πρώτα είχαν εξασφαλίσει ''συνθήκες νίκης'' οι οποίες τώρα ζητάνε από εμάς ''να δημιουργήσουμε πολιτικά γεγονότα για να αλλάξει γνώμη η Κυβέρνηση αλλά και για να ξεσηκώσουμε την κοινή γνώμη να στηρίξει τον αγώνα μας''.

Είμαστε βέβαιοι ότι η προσήλωση στην συγκεκριμένη στρατηγική, η Αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει, αλλά και η Σοβαρότητα που έχουμε επιδείξει μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει στη καθυστέρηση της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Άλλωστε από την αρχή δεν κρύψαμε από κανένα συνάδελφο την δυσκολία του αγώνα μας, δεσμευτήκαμε όμως ότι ο Αγώνας αυτός θα είναι συνεχής και ασταμάτητος ώσπου να ματαιώσουμε το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ.

Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, σε συνδικαλιστικές πράξεις κ.α. Το αποδείξαμε με την εκ νέου απόφαση του τελευταίου Γενικού Συμβουλίου. Όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για να δοθεί η τελική μάχη εμείς θα είμαστε εδώ για να τη δώσουμε χωρίς να έχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις μας σε σχεδιασμούς που εξυπηρετούν και βγάζουν από την δύσκολη θέση πολιτικούς εντολοδόχους άλλων. 

Στο τελευταίο Δ.Σ. ακούστηκαν επίσης φωνές που έλεγαν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν το χαμό που γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα και την αγωνία του Προεδρείου για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι λογικό την ανεπάρκεια να καταλάβουν την σημαντικότητα των ζητημάτων που είχαν σαν Προεδρείο, να την ''κουβαλούν'' και στον νέο τους ρόλο. Εμείς που δεν έχουμε το περιθώριο να ''μην μπορούμε να καταλάβουμε'' φροντίσαμε να θωρακιστεί ο θεσμός του Σωματείου μας απέναντι στο θέμα των προσωπικών δεδομένων, επιλέγοντας ανάμεσα σε δυο προτάσεις την πιο ολοκληρωμένη λύση σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών ασφάλειας

Στο θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας του ΤΑΑΤ εκτιμήσαμε ότι αφού πέρασαν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ωρίμασαν οι συνθήκες για να γίνουν οι πρώτες απαραίτητες τροποποιήσεις. 

Στο σημείο όμως αυτό χρειάζεται να κάνουμε μία αναφορά στην αγωνία που εκφράστηκε από την πλευρά της ΕΝΙΑΙΑΣ – ΕΛΚΕ, για τα χρήματα των εργαζομένων όπου και η ντροπή... ντράπηκε. Τόλμησαν να μιλήσουν αυτοί που πιστεύουν ότι ''το Ταμείο του Σωματείου δεν είναι τράπεζα για να παρουσιάζει κέρδη''! Αυτοί που κατάφεραν να παραδώσουν το Ταμείο του Συνδικάτου μετά από ένα και πλέον μήνα, ήρθαν τώρα να κάνουν τους τιμητές των χρημάτων των εργαζομένων. Περιμένετε λίγο συνάδελφοι, ο Οικονομικός Απολογισμός είναι κοντά… 

Στο θέμα της απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία για τα ζητήματα των εργολαβικών συναδέλφων η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται ποτέ να συμμετάσχουμε σε απεργίες οι οποίες εξυπηρετούν διαφορετικούς λόγους και συμφέροντα από αυτούς που εξαγγέλλονται, πολλώ δε μάλλον, σε απεργίες που συνδικαλιστές τις υπερψηφίζουν στην Ομοσπονδία αλλά δεν τις στηρίζουν στα Πρωτοβάθμια Σωματεία τους. Σε όλους αυτούς που έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο σήμερα, τους υπενθυμίζουμε ότι εδώ και δύο χρόνια αυτοί ήταν στην Διοίκηση του Σωματείου και δεν έκαναν τίποτα.

Δυστυχώς η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε για την Κυβέρνηση που όσο κι αν στο παρελθόν ως ''αγνοί αριστεροί'' κατήγγειλαν το καθεστώς της πολιτικής και των ρουσφετιών, τώρα στο δρόμο της δημιουργίας στρατιών ψηφοφόρων ''υπό ομηρία'' δε διστάζουν να τους χρησιμοποιούν με το όνειρο ή με την υπόσχεση.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ένας μεγάλος φιλόσοφος είχε πει ότι ''ένας πανάρχαιος κανόνας της ηθικής και της πολιτικής είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να εξωθείς τον αντίπαλό σου στην απελπισία''. Εμείς παρόλα αυτά, απλά θα συνεχίσουμε με συνέπεια να Αγωνιζόμαστε ώστε να υλοποιήσουμε όσα δεσμευτήκαμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου